"Het Europees Parlement wil het EU-plan voor schoolfruit fors uit breiden. Het fruit moet voorkomen dat de kinderen zich dik eten aan patat en chips. In de EU zijn naar schatting 22 miljoen kinderen met overgewicht.
Minister Gerda Verburg (Landbouw) begint dinsdagmiddag aan driedaags EU-beraad waarbij ook een akkoord over schoolfruit op de agenda staat. Verburg vindt 180 miljoen euro van de Europese Commissie en de 27 EU-landen samen voldoende."
bericht weggeplukt bij snackkoerier.nl
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik heb wel andere ervaringen met mijn tieners (13 en bijna 15): ze nemen vriend(inn)en mee naar huis en dan eet de horde de fruitschaal leeg. Schoolgruiten op de basisschool was een lachertje, te beginnen met de nogal tendentieuze en bevoogdende brief-- als ik de adviezen in de brief letterlijk hadden opgevolgd hadden ze minder fruit gegeten. Bovendien was de kwaliteit nogal vaak onder de maat: onrijpe of overrijpe tomaten, bittere worteltjes en zelfs een keer een beschimmelde mandarijn die mijn oudste dochter als Bewijsstuk A mee naar huis bracht.
@Jurgen ik bedoelde niet die 3 artikelen, maar de eerdere rapporten van RIVM, in opdracht van minVWS/SchoolGruiten, van een paar jaar terug, over alle SchoolGruit-scholen van toen (in 7 steden ipv de 2 van de wetenschappelijke studies).
Bedenk wel dat die onderzoeken gaan over periodes waar SchoolGruiten (SG) gratis werd uitgedeeld. Tegenwoordig is dat er niet meer, gezien het doe-het-zelf beleid. Als de EU de draad weer oppakt is dat goed, maar moeten ze het wel met goed meelopend onderzoek doen.
@Wouter dank je, inderdaad, nieuwe baan, bij Seminis, Wageningen "en de rest van Europa". Spannend, want nu zelf consumentenonderzoek uitzetten en de hele keten snappen en van dienst zijn.
@ Hans, gefeliciteerd met je nieuwe baan (dat is het toch?).
Het onderzoek is een positieve evaluatie in eerste instantie. Ik snap niet dat er dan in juichstemming al om een algemene Europese wet wordt geroepen. Stel nou dat er toch obeze kindertjes blijven bestaan in grote hoeveelheden. Wat dan? Laten we dan eindelijk het probleem de verantwoordelijkheid van de ouders zijn? Of krijgen we dan ook schoolontbijt, schoollunch en schooldiner?
Ik hoop dat het huidige project duidelijke doelstellingen heeft en eerlijk geëvalueerd zalworden.
"Er is onderzoek gedaan naar SchoolGruiten. Ik heb het gelezen."
En ik heb eergisteren het abstract en de referentie al gepost.
Er is onderzoek gedaan naar SchoolGruiten. Ik heb het gelezen. Het had een effect op fruitconsumptie (ja, los van het programma zelf). En het RIVM (die het onderzoek deed en/of uitbesteedde, coordineerde) kan vervolgens dan best uitrekenen wat het uitmaakt op ziekte, en minder "schade". Onderzoekers rekenen graag alles door. Maar 1.65 meten is moeilijk, of beter onmogelijk.
Ik geloof niet dat die rekensom voor SchoolGruiten gedaan of althans gepubliceerd is (niet dat de evaluatierapporten openbaar zijn).
Als tussendoortje gaat het vooral over fruit, maar denk ook aan groente (wortels, tomaatjes, komkommer, paprika. Helaas minder in de gedachtengang terug te vinden.
Ik ben pro SchoolGruiten, Smaaklessen zie mijn pleidooien van 2 jaar terug op foodlog. Maar over 10 dagen ga ik zelf aan de slag. Groentes ontwikkelen bij een veredelingsbedrijf.