Amateur-meteorologie is een gerespecteerde hobby. Niemand lacht je uit wanneer je een windmeter op het dak plaatst en een regenmeter in de tuin. Mijn hobby is trendwatching, het voorspellen van de toekomst in een veel bredere zin. Dit werkt zonder metertjes, maar is daarom niet minder gerespecteerd (ik struikelde dit jaar over de rauwe bloemkool met cocktailsaus). Amateur-trendwatching houdt in dat ik heel veel voorspel over de toekomst tijdens etentjes, visite, op de tribune, in het café, op weblogs. Wanneer voorspellingen onverhoopt niet uitkomen zwijg ik erover, maar als er één blijkt uit te komen, schreeuw ik mijn gelijk uit over de daken. Op die manier bouwend aan mijn reputatie hoop ik ooit de Pyt Paulusma van de trends te worden.
Mijn eerste eet-voorspelling voor 2008 is dat beweeginformatie in kookrubrieken een hoge vlucht zal gaan nemen. Zoals Sonja Bakker in haar laatste boek aangeeft hoe lang je moet langlaufen om te mogen kaasfonduen, zo zullen de Onno Kleyns, Alma Huiskens, Florine Bouchers, Wilma van Hoevens, Anne Scheepmakers, Ramon Beuks, Janneke Vreugdenhillen, Ad janssens etc. volgend jaar vaker waarschuwingen geven zoals in bovenstaand plaatje: "eet dit alleen in de winter na zware arbeid!" Of een tip geven als: "lekker voor na de sportschool" of "na een strandwandeling heb je wel trek in deze heerlijke ..." Kookrubrieken worden door de hete adem van Sonja meer en meer lifestylerubrieken.
Verder voor 2008:
– Koreaanse restaurants rukken verder op
– wilde-ganspakketten
– roosteren van hele dieren
– AH brengt Excellent Kimchi uit
– Poolse restaurants
– single estate koffie groeit verder en gooit het over de fair trade-boeg
– Brinta (daar gebeurt ook iets opvallends mee)
Bovenstaand voorbeeld is overigens afkomstig uit een recept voor Twentse fondue, "stip in de pan", bak vetspek uit en doop daar rogge-tarwebrood in. Dit gerecht werd volgens het gelijknamige boek (1998) vroeger vaak als ontbijt gegeten door landarbeiders.
Wat is jouw food-voorspelling voor 2008?
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Nick, dat weet ik. Ik probeer even terug naar de basis te gaan. ipv drie kleine hapjes die allemaal op zich zelfstaande schoonheden zijn. Hiermee zijn we een beetje los van de motor geraakt.
Goh, blijkbaar wordt dit log ook gelezen voor de redactie van Elsevier Voedingsmiddelen Industrie:
http://www.evmi.nl/nieuws/overig/4734/tussendoortje-hot-in-2008%3F.html
Karine
@kattebelletje: Je hebt vast gelijk. Ik kook al járen bij voorkeur Chinees, en ik ben in menig opzicht een trendstetter gebleken... :-) De Olympische Spelen helpen natuurlijk ook wel een handje....
Overigens erg lekker, Chinese hapjes/Dim Sum zoals de dumplings; tikkeltje werk, maar niet echt moeilijk te maken en héél erg lekker! Wel ingrediënten gebruiken zoals de Chinezen zelf ook zouden doen, zoals echt varkensgehakt, en geen half-om-half.
AH verkoopt allang Dim Sum, helaas niet lekker. Maar zelf maken blijft natuurlijk het lekkerst en het leukst.
En van mij mag Karine ook gelijk krijgen. Maar zelfs als ze dat niet krijgt: niemand houdt mij van m'n roomboter af.
De terugkeer van vet, jammer dat ik in dat geval die reacties dan moet missen. Mijn slager verkoopt o.a. doorregen rundergehakt, nog nét niet onder de toonbank vandaan. Ik moet altijd lachen om de schok die het bij de overige klanten teweeg brengt als ik onbeschaamd om doorregen gehakt en doorregen runderlappen vraag.... :-)
@kattebelletje: ik mag het hopen, Chinese stoomhapjes incluis.
Er moet weer even een stukje Zuid- vs. Noordnederlands spraakgebruik worden toegelicht. Het Franse begrip amuses-gueule (of - bouche) slaat op alle hapjes die vóór het eten worden gegeven, inclusief borrelnootjes. Het begrip is bij de Vlamingen al sinds jaar en dag zo bekend. In Nederland bestond het traditioneel als "borrelhapjes", "borrelgarnituur" of gewoon "zoutjes", maar het hapje dat de restaurateur geeft vóór het bestelde werd opgediend, is hier van vrij recente datum. Voor dat specifieke gebruik is in het Noordnederlandse spraakgebruik het begrip "amuse" (zonder verdere toevoeging, net als patates frites "patat" werden genoemd) overgenomen. Als een Nederlander het over "amuses" heeft, bedoelt hij dus dat specifieke verschijnsel. Borrelnootjes heten hier onverkort "zoutjes".