Het officiële twitteraccount van Zweden - ja, dat bestaat, en het wordt beheerd door een instituut en een eland - kwam dit weekend met een 'bekentenis', schrijft de BBC. De Köttbullar zijn in de vroege 18e eeuw door de Zweedse koning Karel XII meegebracht uit Turkije.

"Zweedse gehaktballetjes zijn eigenlijk gebaseerd op een recept dat koning Karel XII in het begin van de 18e eeuw mee naar huis nam uit Turkije. Laten we bij de feiten blijven!"

Vooral de Turkse media spreken van een 'bekentenis' en speculeren meteen door welke andere voedingsmiddelen nog meer uit Turkije meegebracht zijn (koffie? het recept voor gevulde kool?). Karel XII regeerde van 1697 (hij was 15 toen hij de troon besteeg) tot 1718 en staat bekend als een oorlogszuchtig heerser. Hij verbleef, na een verloren veldslag (tegen Rusland) een tijd in Moldavië, dat toen deel uitmaakte van het Ottomaanse Rijk, en in gevangenschap in Istanboel.

Andere reageerders zijn pragmatischer en leggen de link met de ook in Turkije grote populariteit van woonwarenhuis Ikea. Dat opende in 2005 zijn eerste vestiging in Turkije. "Er moet een reden zijn geweest waardoor de Turken als een blok voor iets uit Zweden vielen. Ikea staat voor ons gelijk aan balletjes", twittert bijvoorbeeld de Turkse Dortmundcocugu. Veel Turkse reageerders zijn blij met het feit van de historische erkenning, andere mopperen dat Ikea die balletjes gewoon als Turks had moeten verkopen.



Dit artikel afdrukken