De zee raakt leeg. Of juist niet?

De visserij is omringd door raadsels. Het Wereld Natuur Fonds roept dat de oceanen leeg raken. Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken, zei gisteren dat "als we niet oppassen, is de zee in 2030 praktisch leeg". Onzin!, zeggen de Nederlandse vissers: we halen er alleen uit wat we nodig hebben. Geldt dat alleen voor de kotters, of ook voor de hecktrawlers die deel uitmaken van de Nederlandse vloot? En kunnen we het wel hebben over ‘de zee’ of ‘de visserij’? En hebben we het nu over de Noordzee, of de oceanen voor kust van Europa, of de wateren voor de kust voor west Afrika...

YFM heeft zich ondergedompeld in de wondere wereld van de visserij. Voorzichtige toenaderingspogingen zijn gedaan in de vorm van een samenwerking met het Jongerennetwerk Visserij. Een krabbenvisser doet dit jaar mee met de YFM Academie.

Op Foodlog zijn regelmatig discussies over de toekomst van de landbouw, maar de toekomst van visserij lijkt nog onderbelicht. Consumenten zitten met de vraag: welke vis kan je nog met een schoon geweten eten? Tijdens ‘Het Grote Visserij Debat' op 10 mei tijdens het Food Film Festival gaan we het hier over hebben. Een bonte stoet betrokkenen komt voorbij: vissers (van kotter tot hecktrawler), wetenschappers, NGO’s, politici, en visverkopers. In de aanloop naar dit debat, stellen wij graag de volgende vraag aan Foodlog: kunnen we nog vis eten, of niet?

Zaterdagmiddag 10 juni, om 14.00 uur start het debat in de Westergasfabriek. Via de livestream kun je meekijken (en stiekem kun je nu al met alles wat er gebeurt meegluren):



Het Grote Visserij Debat, 10 Mei, 14:00, Westergasfabriek, Food Film Festival, Amsterdam.

Met o.a. Nathalie Steins (IMARES), Miranda Nieuwenhuis (Goede Vissers), Hans Nieuwenhuis (MSC), Bart van Olphen (Bart's Fish Tales), Harry Hoogendoorn (Queens Products, kweekvisserij), Gerard van Balsvoort (voorzitter Pelagic Freezertrawler Association), Bas Eickhout (GroenLinks).

Fotocredits: YFM Nederland
Dit artikel afdrukken