Tel daarbij op dat de kwekers zich nadrukkelijk willen houden aan de strenger geworden regels én consumenteneisen ten aanzien van het gebruik van antibiotica en "de zalmprijs explodeert", schrijft De Standaard. Daarom valt er, zegt een visgroothandelaar, vandaag in Noorwegen "meer geld te verdienen met zalm dan met olie". Van alle zalm profiteert de Noorse het meest van de hoge prijzen omdat de Noren bekend staan om hun kwaliteit.
De consument is gewaarschuwd: zalm wordt flink duurder in de winkel.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Gestelde limieten kunnen zich ophopen Joep #19 . Cumulatief effect in geleerde taal. Zeker als je nog ander voedsel eet met en soortgelijke gifstreng. Dat onderwerp komt hier regelmatig langs. Wat het ene goedje in combinatie met een ander goedje aanricht blijft gissen. Maar project Euromix is on its way! Je suggestie om liever kweek dan wild te nuttigen berust op een dwaling. Die zou ik iemand niet zo gauw kwalijk nemen maar jij zou, gezien wat je hier met regelmaat aan allerlei verstandigs plaatst, toch beter moeten weten.
Ik vind dit nogal een krakkemikkig betoog Fenny #18 :
‘Blijkbaar vertrouwen ook kritische afnemers/klanten van over de hele wereld de Noorse kweekzalm. Mijn ervaring is dat deze groep heel goed kijkt wat ze koopt. Gewoon omdat zij verantwoordelijk zijn voor wat ze op hun beurt aan hun klanten leveren.’
Vooral die laatste zin wordt regelmatig onregelmatig en wereldwijd met voeten getreden. Ik hoef je toch niet te herinneren aan de scha(n)delijke voedselschandalen uit het verleden? Voorbeelden te over. En je hoeft echt geen geleerde te zijn om alleen al te vermoeden dat gemalen kippen incl. veren, raapzaadolie, tarwe, sojameel, maismeel en nog meer ongeschikt visvoer zijn. Dat openbaart zich later in de samenstelling van de slappe gekweekte gedrochten met hun overdaad aan omega-6 vetzuren en chemische cocktail. Laat je niet in de luren leggen.
Je bent te goed van vertrouwen Fenny. Al te goed is buurmans gek. Het door jou opgehemelde Nifes is verre van brandschoon en had of heeft nog (maar dat hoop ik niet) een dubbele agenda.
Victoria Bohne voormalig onderzoeker bij Nifes deed een aantal vervelende ontdekkingen gedurende haar dienstverband daar. Waaronder de vaststelling dat ethoxyquine – waar Nifes van het gebruik in stilte op de hoogte was – de bloed hersenbarrière kan doorbreken.
Na pogingen om haar bevindingen te falsificeren en te ridiculiseren kreeg ze (toen dat niet werkte) haar congé. De Noorse minister van visserij Lisbeth Berg-Hansen – grootaandeelhouder van een zalmkwekerij en met allerlei nevenfucties in de Noorse visindustrie – werd door ingewijden aan de toepasing van ethoxyquine gelinkt. Daar hoor ik je niet over Fenny. Lees het nog maar eens na in mijn 1e link op 10. Als je het Noors niet verleerd bent tenminste.
Ennuh... Lourens #13 en ook Joep (‘beter gecontroleerd’ – dan wat?): alle nieuws wordt eens oud. Wij ook. Is dat erg? Achterhaald nieuws bedoel je denk ik. Of iets opgeblazen is slechts een interpretatie. Maar als nieuws 10- of 15 jaar oud (of ouder) is hoeft het niet persé achterhaald te zijn om nog steeds actueel te zijn. Hoe kom je er bij dat er in de zalmkweek sindsdien veel is veranderd? En wat dan wel? Graag ontvang ik een link of andere verwijzing en omarm ik een positieve conclusie.
Vooralsnog is er geen sikkepit veranderd, de chemische wapenrace op zee tegen de Lepeophtheirus salmonis verhevigt zich zelfs las ik vorig jaar. Lijkt volledig op wat er in de landbouw aan de gang is. Oud nieuws, niet ter zake doende volgens Lourens’ visie. Geen nep nieuws want operatie zeeluis is nog even actueel en de ermee geinfecteerde wilde zalmen krijgen er door de zeeluis trekkende kooizalmen ook steeds meer mee te maken.
Maar redding schijnt nabij met GM zalm, waar geen zeeluis vat op krijgt, is in aantocht. Bijverschijnsel: die ontsnappen ook weer en steken de wilde populaties wederom aan.
Theo #10, In maart 2018 heeft de Duitse consumentenorganisatie 30 pakjes zalm onder de loep genomen en getest op de hoeveelheden:
Quecksilber, Blei und Kadmium.
Polychlorierte Biphenyle und Organochlor-Pestizide.
Perfluorierte Tenside.
Triphenylmethan-Farbstoffe wie Malachitgrün und Kristallviolett.
Avermectin-Antihelmintika.
Antibiotika.
Ethoxyquin.
Astaxanthin-Enantiomere.
De bedenkelijke stof Ethoxyquin mag vanaf 2020 niet meer worden toegepast in het voer, de overige schadelijke stoffen bleven binnen de 'gestelde limieten'. Er is de afgelopen jaren veel verbeterd dus vergeet de testen van 10 jaar geleden maar. Ook hier het advies om liever de kweekzalm (beter gecontroleerd) dan de wilde zalm te nemen.
Testmethode: Lachsfilets2018
#17 Ik ben er (tussen 2000 en 2008) veel geweest. Met o.a. journalisten. We spraken er verschillende medewerkers. Het systeem (keten/registratie enz.) werd uitgelegd. Vragen werden beantwoord. Iedereen kon meekijken. Alle tabellen op verzoek uitgedraaid enz. Ik was wel overtuigd.
Blijkbaar vertrouwen ook kritische afnemers/klanten van over de hele wereld de Noorse kweekzalm. Mijn ervaring is dat deze groep heel goed kijkt wat ze koopt. Gewoon omdat zij verantwoordelijk zijn voor wat ze op hun beurt aan hun klanten leveren.
Maar test het zelf uit. Stel de vragen aan het NIFES en laat het ze bewijzen.
En zoek maar eens naar de video's van de keuringsdienst van waarde. Die lieten zien hoe het is/was. Zonder bij voorbaat te oordelen.
Klein, maar essentieel probleempje in je argumentatie Fenny (#16), hoe kun je de meesten van ons overtuigen dat het NIFES eerlijk, betrouwbaar en correct is?
#15 Nou vooruit nog één keer dan. Antibiotica wordt alleen curatief toegepast in geval van een ziekte uitbraak. Alle vissen in een bassin worden tegelijk behandeld. Daarna volgt een wachtperiode voordat de dieren naar het visverwerkingsbedrijf mogen. Dat voorkomt dat eventuele residuen in het visvlees voor komen. Een gebruikelijk proces ook bij andere diersoorten. En om er voor te zorgen dat dierziektes zo weinig mogelijk voorkomen (dat kost namelijk (veel) geld), worden locaties van kwekerijen zorgvuldig geselecteerd waarna een vergunningsprocedure volgt. Allemaal te controleren via het NIFES.