FL: Is gras lekker?
WK: Ja. En iedereen kan het beamen, want iedereen heeft ooit op gras gekauwd.

FL: Hoe kom je bij het onderwerp?
WK: Dat is een bijzondere vraag. Want hoe komt het eigenlijk dat het nooit over gras gaat? Een wereldbelangrijk gewas, waar we overheen lopen zonder erg en een hekel aan hebben als het tussen te stoeptegels groeit, maar waar we helemaal niks van weten. En toch, waar we elke dag, werkelijk elke dag van eten zonder dat we er erg in hebben. De vraag zou beter zijn: waarom heb je het er nu pas over?

FL: Hebben we koeien en schapen nodig, nee wacht, hoe lang hebben we ze nog nodig?
WK: Voor zover ik het kan overzien, onnozele journalist, kunnen mensen nog geen gras eten, maar al wel en al heel lang, de zaden.
Grazers weten raad met gras en grazers kunnen we melken en opeten. Zo eten we indirect wel degelijk grassen.
Onderzoekers en dromers denken dat het mogelijk is om van gras zonder tussenkomst van dieren, voedsel te maken voor mensen.
Zonder enig inzicht in deze, durf ik zulks ook hardop te denken.
Het kan. Maar moet het en zijn we dan beter af?


De Wilde Keuken van Wouter Klootwijk, vrijdag 23 mei 2014, Nederland 2, 20:25 - 20:55 uur

Fotocredits: 'Fresh greens', uitsnede, Vinoth Chandar
Dit artikel afdrukken