Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Op wijngoed Vergenoegd in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch werkt de familie Jacobs al ruim 30 jaar met de eenden. Het zijn Indiase 'Runner Ducks', die zich met veel plezier tegoed doen aan de zandslakken (Theba Pisana) die de wijngaarden infesteren. Door de inzet van de eenden hoeven de wijnboeren geen pesticiden te gebruiken. Bovendien bemesten de eenden de wijngaard zodat er ook geen kunstmest nodig is.

De tweemaal dagelijkse eendentocht is een ware attractie geworden.

De eenden hebben inmiddels hun eigen wijn; de cuvée Runner Duck is er in wit en rood.


Aan de slakken en het onkruid hebben de eenden niet genoeg. Na een dagelijkse zwembeurt in het meertje van Vergenoegd rennen ze tevreden naar hun hokken, waar het voer wacht.


Dit artikel afdrukken