Omdat druivensoorten opnieuw bij daarvoor geschikte ondergronden moeten worden gezocht, voorspellen de onderzoeken dat cépage-wijnen - wijnen die naar de druivensoort waar ze van gemaakt zijn heten - de toekomst hebben. Streekwijnen - zoals bijv. Bordeaux en Chianti - zijn voorbij. De in de Languedoc volgens de streekreglementen vereiste Syrah, zal daar vermoedelijk vanwege de droogte totaal verdwijnen.
Onlangs vertelde Geurt van Rennes van het Belgische wijngoed Genoels-Elderen voor een bijeenkomst van fruittelers bij Zaltbommel, dat de beste schuimwijnen van de toekomst niet langer in de Champagne, maar in Noordelijker streken zoals België, Luxemburg en zeker ook Nederland gemaakt zullen kunnen worden. Er is één nadeel: Nederland telt slechts een beperkt areaal akkers dat geschikt is voor wijnbouw. Waar echter wijnstokken gedijen, zal daar wijn van uitstekende kwaliteit van gemaakt kunnen worden.
In bovenstaande afbeelding geven de blauwe arceringen de nieuwe geschikte wijngebieden aan. De rood gearceerde nemen in belang af.
Fotoredits: deelafbeelding uit Lee Hannah et al./PNAS
Op 29 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dan moet het toch wel eerder lente worden, als je nu kijkt hoelang die winter geduurd heeft heb ik er weinig vertrouwen in dat we straks tropische vruchten kunnen verbouwen. Zou wel het probleem van het autarkische menu oplossen, ipv veel aardappels en 1 stuks fruit zouden er toch meer vruchten op het menu komen te staan, misschien dan toch ook meer groente?
Kan de opwarming van de aarde niet wat sneller ? Want na de druiven komen de citrusvruchten en daarna de tropische vruchten. Lekkere lokale Hollandse ananas en banaan. Eindelijk eens wat anders dan aardappelen, uien en wortels. En zijn we niet meer afhankelijk van al die ongewenste buitenlandse landbouwproducenten.