In een uitgebreid wetenschappelijk artikel in PNAS tonen onderzoekers aan dat de wijnbouw in de wereld tussen nu en 2050 flink zal veranderen. Thans geschikte gebieden - zoals Bordeaux, de Rhône-vallei en Toscane - worden minder geschikt. Europa zal zijn traditionele wijnbouwareaal met maar liefst 68% zien teruglopen. Ook Chili, Californië en Australië zullen gevoelig aan wijnbouwareaal inboeten. Het Noorden van Amerika en Nieuw-Zeeland zullen daarentegen hun areaal zien stijgen.

Omdat druivensoorten opnieuw bij daarvoor geschikte ondergronden moeten worden gezocht, voorspellen de onderzoeken dat cépage-wijnen - wijnen die naar de druivensoort waar ze van gemaakt zijn heten - de toekomst hebben. Streekwijnen - zoals bijv. Bordeaux en Chianti - zijn voorbij. De in de Languedoc volgens de streekreglementen vereiste Syrah, zal daar vermoedelijk vanwege de droogte totaal verdwijnen.

Onlangs vertelde Geurt van Rennes van het Belgische wijngoed Genoels-Elderen voor een bijeenkomst van fruittelers bij Zaltbommel, dat de beste schuimwijnen van de toekomst niet langer in de Champagne, maar in Noordelijker streken zoals België, Luxemburg en zeker ook Nederland gemaakt zullen kunnen worden. Er is één nadeel: Nederland telt slechts een beperkt areaal akkers dat geschikt is voor wijnbouw. Waar echter wijnstokken gedijen, zal daar wijn van uitstekende kwaliteit van gemaakt kunnen worden.

In bovenstaande afbeelding geven de blauwe arceringen de nieuwe geschikte wijngebieden aan. De rood gearceerde nemen in belang af.

Fotoredits: deelafbeelding uit Lee Hannah et al./PNAS
Dit artikel afdrukken