Tot nu toe wist iedereen het die de krant regelmatig leest: de wereldbevolking groeit tot 2050 door tot 9 miljard. Daarna zou de groei afvlakken om vervolgens te dalen. Dat is het gevolg van het tot welvaart komen van mensen. Maar er is een forse kans dat het niet waar is, meent Professor Adrian Raferty van de University of Washington. Hij paste voor de VN met behulp van de modernste statistische technieken de bevolkingsprognoses aan. De resultaten van zijn onderzoek werden gisteren gepubliceerd in Science.

Met een zekerheid van 80% stelden Raferty en zijn team vast dat de wereldbevolking zich rond 2100 niet zal hebben gestabiliseerd of zijn afgenomen maar juist zal zijn doorgegroeid tot een aantal tussen de 9,6 miljard en 12,3 miljard in 2100. Met een kans van 70% zal ons aantal in 2100 op 11 miljard staan. Significant meer dus dan in 2050. Dat meldt de site van Washington University.

Afrika krijgt meer kinderen dan verwacht
De wereldbevolking groeit door omdat de gebruikelijk manier van denken die achter de oudere modellen zit, niet wordt bewaarheid door de praktijk. Arme en weinig opgeleide mensen krijgen veel kinderen. Rijke en dus meer opgeleide bevolkingen krijgen er minder. Met name in Afrika blijkt echter de verwachte ontwikkeling naar een betere opleiding en meer rijkdom niet van de grond te komen, zodat de bevolkingsgroei steeds verder toeneemt en niet afvlakt. Vox.com drukte de grafieken groot af op zijn site.

Hoge sterfte
Die ontwikkeling is problematisch. De studie geeft nl. aan dat geen rekening is gehouden met de middelen die deze onverwachte mensen nodig hebben om zich beter te voeden, ontwikkelen en rijker te worden zodat ze in de toekomst minder kinderen zullen krijgen en de groeicurve naar beneden kan worden ingezet. Wie snel doordenkt en uitgaat van optredende voedseltekorten, moet concluderen dat deze nieuwe projecties de facto voorspellen dat de ontwikkeling van een grote groep mensen stagneert en leidt tot een hoog geboorte- én sterftegetal. Weinig van de nieuw geborenen zullen tot volwassenheid op kunnen groeien. Aangezien het de kinderen van grote aantallen mensen betreft, zou de studie aanleiding moeten zijn tot verdere analyse van te verwachten sociale onrusten die het gevolg zijn van mensen die hun kinderen in leven proberen te houden, terwijl er een gebrek aan voeding en gedeelde welvaart is.

Op de site van The Guardian leidde het nieuws inmiddels tot bijna 1.500 reacties.

Fotocredits: Occupy MN, Fibonacci Blue
Dit artikel afdrukken