Het rijke westen eet zoetjesaan gezonder, maar die trend wordt ingehaald omdat er wereldwijd tegelijk óók meer ongezond gegeten wordt. Dat blijkt vooral aan de orde in landen met een zich ontwikkelende middenklasse, die zich graag te goed doet aan vlees, frisdrank, snacks en andere westerse verworvenheden.

Waar staat Frankrijk?
Le Figaro verdiepte zich in de cijfers die de Global Burden of Diseases Nutrition and Chronic Diseases Expert Group onder leiding van Dariush Mozaffarian publiceerde en keek naar wat ze betekenen voor Frankrijk en de Franse eetcultuur. De krant publiceert een tabel (zie hieronder) met 4 top-tienlijstjes. Het eerste is: 'welke landen hebben het meest gezonde menu? 'Gezond' vertalen ze in: waar eten ze vooral granen, vis, fruit, groeten en niet verzadigde vetten? Die top-tien wordt aangevoerd door Barbados, de Seychellen en Mauritius. Niet helemaal toevallig alle drie eilanden.
Frankrijk staat in dit lijstje een schamele 137e plaats.

'Malbouffe'
De tweede ranglijst is van de landen met het meest ongezonde menu. Daarbij moet je denken aan een eetpatroon met veel vlees en vleeswaren, suikerhoudende frisdranken, vetrijke en zoute etenswaren. Fransen hebben daar een mooi woord voor: 'la malbouffe' (letterlijk: 'fout eten'. Deze lijst wordt aangevoerd door Oostenrijk, Litouwen en Tsjechië. Frankrijk staat op de 55e plaats.

Ontwikkeling in 20 jaar
Le Figaro heeft nog twee andere lijsten gedestilleerd uit het rapport. De ene laat de top-tien zien van landen waar in de jaren 1990-2010 de meeste vooruitgang is geboekt op weg naar een gezonder menu. Bovenaan staan Mongolië, Trinidad en Tobago en Bélize. Frankrijk staat op dit lijstje op de 86e plaats. De andere lijst toont de landen die de afgelopen 20 jaar de malbouffe terug wisten te dringen. Dat wordt aangevoerd door Rwanda, Tadzjikistan en Noorwegen. Hier staat Frankrijk op de 21e plaats. Van de ontwikkelde landen blijkt Noorwegen echter de kampioen

Voedselonzekerheid
Het rapport van The Lancet houdt geen rekening met een toch niet onbelangrijk gegeven bij het opstellen van de ranglijsten. Is er wel genoeg te eten in een land? Kijk bijvoorbeeld naar Tsjaad. Dat land staat 4e op de ranglijst van landen met een gezond menu, en 12e op de lijst van landen met de minste malbouffe. Maar uit een nationaal onderzoek in 2013, bleek dat 3 op de 10 Tsjadiërs te maken hadden met voedselonzekerheid. Met andere woorden: 30% kampte met de vraag of er überhaupt wel iets op het menu stond.

tabel figaro malbouffe / gezond eten


Fotocredits: Reclameschildering op bar Madagaskar, uitsnede, Leonara Enking
Dit artikel afdrukken