1 maart Nationale Stoofvlees-frietdag
Ter gelegenheid van de door hem uitgeroepen Nationale stoofvlees-frietdag op zondag 1 maart, gaat Jeroen Meus op 28 februari zijn versie van de koploper bereiden. Op 1 maart gaat Jeroen Meus in een speciale aflevering (de 1001-ste) 'niet alleen langs bij mensen die zelf het gerecht klaarmaken, maar blikt hij terug op vijf jaar dagelijkse kost', schrijft De Standaard.
Voor de volledigheid: de top tien van ‘Dé Vlaamse Klassieker’:
1. Stoofvlees-friet
2. Witloof met hesp in de oven
3. Steak-friet met sla en bearnaisesaus
4. Vol-au-vent
5. Balletjes met krieken & balletjes in tomatensaus
6. Asperges op z’n Vlaams
7. Konijn met pruimen
8. Kalfstong in madeirasaus
9. Zeetong ‘à la meunière’
10. Steak tartaar
Hoe zou het Nederlandse klassiekerlijstje er uit zien? We wagen een poging: 1. boerenkool met worst, 2. zuurkoolstamp, 3. nasi goreng.
Fotocredits: still, Dagelijkse Kost
Op 29 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dat recept van zoervleisch moest ik natuurlijk even downloaden. Helaas werkt de link van Florine Boucher niet.
Deze link doet het: http://www.cafesjiek.nl/pdf/NL/Cafesjiek_recept_zuurvlees.pdf
Niets mis met paardenvlees! Het is wat zoeter van smaak en dan komt de toevoeging van de marinade van half om half azijn en water aan het stoofgerecht goed van pas. Het om zijn streekgerechten geliefde Café Sjiek in Maastricht heeft het recept voor zoervleis zelfs op internet gezet. www.cafesjiek.nl/pdf.zuurvlees. Zorg voor goede wijnazijn; gebruik vooral geen Balsamico. Het probleem is tegenwoordig dat de paardenslagerij vrijwel uit zicht is geraakt. Louman in Amsterdam, Schell in Rotterdam en Luc van der Maaten in Schiedam hebben het smaakrijke en malse paardenvlees gelukkig nog in huis.
Nederlands populairste klassiekers? Boerenkool met worst op 1. dat zou goed kunnen, maar zuurkoolstamp daarna dat denk ik niet. Dat is een specifieke smaak die niet iedereen lekker vindt. Op nummer 2. dan de hutspot? Nasi goreng misschien inderdaad op 3. Kan hier een stemsysteem op de website komen, dan kan het meteen worden onderzocht ;)
Klassiek klassiek is stoverij van paard.
Ook het Nederlands Limburgse zuurvlees is klassiek van paard.
Stoofvlees naar Vlaams recept is te koop in blik, in het Nederlandse Brabant te vinden in snackbars. Pikant: als er runderstoofvlees op het etiket staat is het koei natuurlijk, maar paard staat er niet groot op. Meldt het etiket alleen stoofvlees, dan is het paard.
Het klassieke Nederlandse topeten is elleboogmacaroni met blokjes boterhamworst en geraspte kaas.