Valkuil 1: Iedere calorie tellen
Veel mensen tellen hoeveel calorieën ze per dag binnenkrijgen. De hoeveelheid is niet eens zo belangrijk, het is vooral de samenstelling van de voeding die telt. “Voeding die rijk is aan koolhydraten vertraagt de stofwisseling vergeleken met voeding die meer vet en proteïne bevat”, aldus David Ludwig, de directeur van het New Balance Foundation Obesity Prevention Center in Boston. Suikerrijke producten zorgen juist voor een piek in het bloedsuikergehalte en daar krijg je er uiteindelijk meer trek van. Kies dus voor voeding die rijk is aan ongeraffineerde koolhydraten en eiwitten. Eiwitten uit yoghurt, vis en schaaldieren, kip (zonder vel) en noten zouden zorgen voor een groter gewichtsverlies dan eiwitten uit rood of bewerkt vlees.
Valkuil 2: Mini-maaltijden eten
Wanneer je maar een beperkt aantal calorieën per dag eet en dit verdeelt over meerdere kleine maaltijden per dag, hou je honger en eet je snel teveel. Dawn Jackson Blatner, auteur van The Flexitarian Diet: “In iedere maaltijd heb je eiwitten, vezels en koolhydraten nodig om voldaan te zijn en het is moeilijk om dat uit een maaltijd van maar 200 calorieën te halen.” Bovendien ben je met 6 maaltijden per dag constant bezig met het plannen van je eten. Beter is het om drie iets grotere maaltijden te eten.
Valkuil 3: Steeds hetzelfde eten
Deze valkuil kwam aan licht gekomen bij een onderzoek waarbij vrouwen gedurende een week alleen maar mac and cheese aten. Ze gingen daardoor uiteindelijk 100 calorieën per dag minder eten. Een recente studie spreekt dit tegen; proefpersonen die maar uit 2 gerechten konden kiezen, vielen niet meer af dan de proefpersonen die kon eten waar ze maar zin in hadden.
Valkuil 4: Dagelijks wegen
Hoewel regelmatig op de weegschaal stappen, helpt om je gewicht onder controle te houden, moet je niet overdrijven. Dit geldt zeker voor vrouwen. Hun gewicht kan schommelen door hormonale invloeden, waardoor de weegschaal niet altijd betrouwbaar is. Dat kan ontmoedigend werken. Maximaal 1 keer per week wegen is goed genoeg. Woensdag blijkt de beste dag te zijn, omdat mensen in het weekend vaak iets zwaarder zijn dan door de week.
Valkuil 5: Teveel sporten
Gewichtsverlies is 80% voeding, 20% sporten, zegt Craig Primack, een obesitasspecialist van het Scottsdale Weight Loss Center in Arizona. Het aantal calorieën dat je verbrandt door te sporten is maar minimaal. Een persoon met een gemiddeld gewicht moet bijna 50 kilometer lopen om de 3.500 calorieën te verbranden die nodig zijn om 1 pound (454 gram) te verliezen. Je kunt beter actief zijn en blijven èn je eetpatroon aanpassen. Sporten zorgt er wel voor dat mensen lekkerder in hun vel zitten.
Fotocredits: Start diet today, Alan Cleaver
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Helemaal mee eens. Ook valkuil 4 is op z'n minst discutabel.
De weegschaal is niet perse onbetrouwbaar als je er iedere dag op gaat staan. Het is meer een kwestie van accepteren dat je lichaamsgewicht schommelt. Bij afvallen/dieëten gaat het veel meer om de trend in gewicht dan de verschillen per dag.
Dat betekent niet dat het een valkuil is om elke dag op de weegschaal staan, als je dit feit maar accepteert. Er zijn namelijk ook studies die uitwijzen dat elke dag op de weegschaal staan het beste werkt, ook omdat het hiermee een gewoonte wordt.
Wat me opvalt, zijn niet zozeer de adviezen, maar het feit dat ze met weinig controverse worden opgediend en er maar weinig reacties komen.
Terwijl met name valkuil #1 en #2 tegen de norm van enkele jaren geleden in gaan (mn het 'veel kleine beetjes eten gold jarenlang als goed advies om honger te vermijden en bloedsuiker stabiel te houden). Valkuil #1 zegt gewoon met zoveel woorden “Voeding die rijk is aan koolhydraten vertraagt de stofwisseling vergeleken met voeding die meer vet en proteïne bevat”, aldus David Ludwig, de directeur van het New Balance Foundation Obesity Prevention Center in Boston. Dit is een onvervalste visie uit de Atkins/Taubes hoek.
Met Valkuil 2 ben ik het niet eens. Als je voor iedere (kleine) maaltijd een glas water neemt en "mindful eet" dan bereik je juist wel dit lichamelijke en geestelijke verzadigingsgevoel.