Gezonde gewoontes bezorgen de volksgezondheid een extra ‘ziektevrij decennium’. Met die belofte vat de BBC de conclusies van een Amerikaanse studie samen die verschenen is in het wetenschapstijdschrift British Medical Journal.

Volgens het onderzoek waarop de stelling gebaseerd is, blijkt dat vrouwen die een gezonde leefstijl hebben tot wel 10 jaar langer gevrijwaard blijven van kanker, hartproblemen en diabetes type 2. Mannen winnen door een gezonde leefstijl ruim 7 gezonde levensjaren.

Het onderzoek, waar ook Nederlandse, Chinese en Zwitserse onderzoekers aan meewerkten, is gebaseerd op een cohort van 111.000 deelnemers die ruim 20 jaar werden gevolgd. De leefstijl van alle deelnemers werd beoordeeld op 5 criteria (roken, BMI, bewegen, alcohol en dieet). Wanneer een deelnemer op 4 van de 5 criteria 'goed' scoorde, werd hem of haar een gezonde leefstijl toegekend.

Je hebt de grootste kans op een lang gezond leven als je 1) nooit rookt, 2) een BMI hebt tussen 18,5 en 24,9, 3) elke dag minimaal 30 minuten matig tot intensief beweegt, 4) matig drinkt en 5) een gezond, uitgebalanceerd dieet volgt. Hoe meer je dat niet doet, hoe eerder je kanker, hart- en vaatziekten of diabetes type 2 kunt krijgen.

Opgepast: gezond leven is geen garantie tegen genetische pech of heel andere factoren - zoals bijvoorbeeld luchtverontreiniging (1 op de 9 mensen wereldwijd overlijdt aan de gevolgen van luchtverontreiniging) - waardoor je alsnog vroegtijdig ziek kunt worden en vroegtijdig overlijden.
BBC - Healthy habits 'deliver extra disease-free decade'
  • Deel
Druk af