Een enquête door het Franse onderzoeksinstituut IFOP laat zien dat de Franse boerenprotesten kunnen rekenen op steun van 86% van de Franse bevolking, schrijft Le Figaro. Dat is een ongekend hoog percentage voor een beroepsgroep die maar 3% van de Franse beroepsbevolking uitmaakt.

Volgens Le Figaro heeft die sympathie tot 4 oorzaken.

1. Boeren zijn harde werkers
Boeren hebben een positief imago. Volgens de Fransen zijn het serieuze, harde werkers met geen gemakkelijk bestaan. Ze hebben geen vakantie, maken lange dagen, kennen fysiek inspannende arbeid, zijn bovendien eerlijk en verbrassen hun inkomsten niet.

2. Boeren horen bij het gemeenschappelijk belang
2. De boeren protesteren voor zaken die geen algemene verontwaardiging oproepen. Ze eisen geen privileges, verdedigen geen verworven sociale rechten maar strijden voor het overleven van hun beroep. "Fransen vergeten niet dat de boer de bevolking laat eten. Ze hechten aan de kwaliteit van Franse producten, maar ook aan de schoonheid van het Franse platteland, die er zonder boeren niet meer zouden zijn", aldus een boerenvertegenwoordiger. Een boer werkt voor het gemeenschappelijk belang.

3. Boeren zijn onderdeel van de nationale identiteit
Franse boeren maken deel uit van de Franse historie en cultuur. Bijna iedere Fransman heeft wel een boer in de familie, waardoor boeren een deel van de nationale identiteit belichamen. Fransen die zich verdedigen tegen van boven (en buiten) opgelegde regelgeving verdienen daarmee in principe al steun.

4. Rechts kan er de straat mee op
Met name de Républicains (93%) blijken de boeren te steunen. Daarna komen stemmers op het Front National (87%), de Franse variant van de PVV. Volgens le Figaro heeft 'rechts geen ideologie om mee de straat op te gaan'. Daarom zouden rechtse stemmers zich herkennen in de Franse boer en hem diens acties nog meer dan andere Fransen vergeven.

Fotocredits: Protesterende boeren bij Clermont-Ferrand, JeannotBj
Dit artikel afdrukken