Fransen vinden dat hun boeren bij Frankrijk horen en storen zich niet aan hun acties. Le Figaro verklaart waarom.
Een enquête door het Franse onderzoeksinstituut IFOP laat zien dat de Franse boerenprotesten kunnen rekenen op steun van 86% van de Franse bevolking, schrijft Le Figaro. Dat is een ongekend hoog percentage voor een beroepsgroep die maar 3% van de Franse beroepsbevolking uitmaakt.
Volgens Le Figaro heeft die sympathie tot 4 oorzaken.
1. Boeren zijn harde werkers
Boeren hebben een positief imago. Volgens de Fransen zijn het serieuze, harde werkers met geen gemakkelijk bestaan. Ze hebben geen vakantie, maken lange dagen, kennen fysiek inspannende arbeid, zijn bovendien eerlijk en verbrassen hun inkomsten niet.
2. Boeren horen bij het gemeenschappelijk belang
2. De boeren protesteren voor zaken die geen algemene verontwaardiging oproepen. Ze eisen geen privileges, verdedigen geen verworven sociale rechten maar strijden voor het overleven van hun beroep. "Fransen vergeten niet dat de boer de bevolking laat eten. Ze hechten aan de kwaliteit van Franse producten, maar ook aan de schoonheid van het Franse platteland, die er zonder boeren niet meer zouden zijn", aldus een boerenvertegenwoordiger. Een boer werkt voor het gemeenschappelijk belang.
3. Boeren zijn onderdeel van de nationale identiteit
Franse boeren maken deel uit van de Franse historie en cultuur. Bijna iedere Fransman heeft wel een boer in de familie, waardoor boeren een deel van de nationale identiteit belichamen. Fransen die zich verdedigen tegen van boven (en buiten) opgelegde regelgeving verdienen daarmee in principe al steun.
4. Rechts kan er de straat mee op
Met name de Républicains (93%) blijken de boeren te steunen. Daarna komen stemmers op het Front National (87%), de Franse variant van de PVV. Volgens le Figaro heeft 'rechts geen ideologie om mee de straat op te gaan'. Daarom zouden rechtse stemmers zich herkennen in de Franse boer en hem diens acties nog meer dan andere Fransen vergeven.
Fotocredits: Protesterende boeren bij Clermont-Ferrand, JeannotBj
Dit artikel afdrukken
Volgens Le Figaro heeft die sympathie tot 4 oorzaken.
1. Boeren zijn harde werkers
Boeren hebben een positief imago. Volgens de Fransen zijn het serieuze, harde werkers met geen gemakkelijk bestaan. Ze hebben geen vakantie, maken lange dagen, kennen fysiek inspannende arbeid, zijn bovendien eerlijk en verbrassen hun inkomsten niet.
2. Boeren horen bij het gemeenschappelijk belang
2. De boeren protesteren voor zaken die geen algemene verontwaardiging oproepen. Ze eisen geen privileges, verdedigen geen verworven sociale rechten maar strijden voor het overleven van hun beroep. "Fransen vergeten niet dat de boer de bevolking laat eten. Ze hechten aan de kwaliteit van Franse producten, maar ook aan de schoonheid van het Franse platteland, die er zonder boeren niet meer zouden zijn", aldus een boerenvertegenwoordiger. Een boer werkt voor het gemeenschappelijk belang.
3. Boeren zijn onderdeel van de nationale identiteit
Franse boeren maken deel uit van de Franse historie en cultuur. Bijna iedere Fransman heeft wel een boer in de familie, waardoor boeren een deel van de nationale identiteit belichamen. Fransen die zich verdedigen tegen van boven (en buiten) opgelegde regelgeving verdienen daarmee in principe al steun.
4. Rechts kan er de straat mee op
Met name de Républicains (93%) blijken de boeren te steunen. Daarna komen stemmers op het Front National (87%), de Franse variant van de PVV. Volgens le Figaro heeft 'rechts geen ideologie om mee de straat op te gaan'. Daarom zouden rechtse stemmers zich herkennen in de Franse boer en hem diens acties nog meer dan andere Fransen vergeven.
Fotocredits: Protesterende boeren bij Clermont-Ferrand, JeannotBj
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wat de betrekkingen stedeling-boerenbevolking betreft: de absolute kampioen in die onderlinge verwevenheid zijn de Oostenrijkers. In de zomermaanden trekt heel Wenen en masse naar zijn Tiroler, Salzburger of Stiermarker achterbergland met zijn oude hoeven en hooischuurtjes her en der nog in prima staat, en de Milkakoeien en Pinzgauers nog springlevend ( niet achter prikkeldraad, maar achter fraaie hekwerken van inelkaar gevlochten dennenstaken, gesubsidieerd??) , maar het mooiste is nog wel: al die stadse Weners verkleden zich daar als boer (in Lederhose) en boerin (in Dirndl), niet elke dag, maar wel bij allerlei dorpse festiviteiten en hoempapa gebeurens ( waarbij vaak ook die versierde en zwaar bebelde koebeesten). Sympathiek! Er zijn weinig Wienerinnen die niet zo'n Dirndl geval in de kast hebben hangen (van de piepjonge generatie weet ik dat niet, zou kunnen dat die ervoor passen)
Dick #6, het vrije markt volume van lokaal verkochte producten zal ongetwijfeld erg laag zijn, maar daar gaat het niet om. Sympathie voor de boer staat los van het volume. Volume, zoals dat zijn weg vindt naar o.a. supermarkten en industrie, toont de boer niet. In de supermarkten zie je niet meer wie of welke boer aan de producten heeft bijgedragen.
Dirk #5, buiten de stad zijn wel hier en daar boerenwinkeltjes en kleinschalige kaasmakerijen. Bij ons in de buurt is ook zo'n zaakje. Helaas vind je er naast echte karnemelk, boter en verse eieren, ook producten als avocado's, citroenen, vijgen, dadels en andere exoten. Laat je die weg, dan blijft er niet veel over. De hoogstam appelbomen op het erf worden niet eens benut; alleen een handjevol echte scharrelkippen pikt nog wat aan de valappels.
Net over de grens (Duitsland) zag ik mensen op de boerenerven de appels van hoogstammen plukken. Ze hadden zakjes met een soort grove kam op een lange stok. Later zag ik ze in de winkels liggen, samen met sapketels, weckflessen en nog veel meer.
Het heeft met de cultuur te maken. Wij vinden Facebook gewoon leuker dan appels oogsten, misschien vertrouwen wij appels zonder stikker ook niet meer; maar het moet vooral goedkoop zijn.
(Stel je voor dat er een worm in een appel met een stikker zit; dat komt vast in de krant, terwijl het eigenlijk heel normaal is)
Joep, durf je een schatting te maken van het Franse volume aan agriproductie dat zo wordt verkocht?
Omdat het slechts gering is, gaan boeren de snelweg op. Omdat het zo zichtbaar is zoals jij het hieronder laat zien, denken we dat heel Frankrijk zo werkt. De Franse boerenvolumes worden gemaakt in Picardië en La Beauce (graan); tuinbouw, kippen, eieren, melk en varkens komen uit Normandië en, vooral, Bretagne. Daarnaast is er de nodige extensieve vleesteelt. Zoals een goede, inmiddels oudere vriendin uit de Champagne die daar al decennia niet meer woont laatst tegen ons zei: 'daar zijn même les vaches changées aujourd'hui. Ze zijn blanches geworden, terwijl ze vroeger des taches hadden'.
Dirk snapt precies wat er gebeurd is.
Laten we Frankrijk niet romantiseren, hoewel de boeren die van die romantiek iets maken zich gillend in de rondte lachen over de problemen van hun volumemakende collega's. Er zijn echter genoeg van die leuke kleine boeren die iedere maand opnieuw zorgen hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Ik ken er nogal wat.
Joep, als ik dit lees, word ik gewoon laaiend enthousiast, waar moet ik in godsnaam hier in de buurt heen om zoiets te beleven, hebben wij eigenlijk wel ergens een terroir???? Ik weet niets anders dan de vrijdagmarkt hier in Utrecht, met een schapenboer die zijn eigen kaas verkoopt, komt in de buurt!