De Vegetarische Slager ontwikkelt en verkoopt plantaardige vleesvervangers. Vleesvervangers die zó goed op vlees lijken qua structuur, bite en smaak, dat vleeseters niet eens merken dat ze geen vlees eten. Net nadat NRC culischrijfster Janneke Vreugdenhil de Amerikaanse New York Times culicriticus Markt Bittman voor zijn kipvervanger wist te interesseren, laat directeur Jaap Korteweg nu weten de Amerikaanse markt op te willen. Hij hoopt daar een prijs van 1 miljoen dollar in de wacht te slepen.
De wedstrijd is uitgeschreven door een dierenrechtenorganisatie. De Levensmiddelenkrant schrijft:
De leverancier die als eerste 100 procent plantaardige kip op de markt brengt, zonder daarvoor een dier te hebben geslacht, krijgt de beloning uitgereikt. Voorwaarde is echter wel dat nog dit jaar de kipvervanger in tien Amerikaanse staten in de winkel ligt. Daarom is de vegaslager op zoek naar een Amerikaanse winkelketen. Mocht Korteweg de miljoen dollar winnen, dient hij die te delen met de betreffende retailer.
Het topic is blijkbaar hot, en niet alleen om de wedstrijd. Mark Bittman, culinair journalist van The New York Times, was recent in Nederland en proefde met Janneke Vreugdenhil van de vegetarische kip. Hij is 'om' en schrijft aan Janneke: Zou het, gegeven het feit dat het meeste vlees zo dramatisch van kwaliteit is en zoveel vergt van de aarde, toch niet beter zijn wanneer wij kookschrijvers industrieel nepvlees zouden promoten in plaats van (slecht) echt vlees?
En dat is precies wat Janneke uiteindelijk ook schreef: "Liever nepkip dan plofkip".
Fotocredits: Beige Alert
Dit artikel afdrukken
De leverancier die als eerste 100 procent plantaardige kip op de markt brengt, zonder daarvoor een dier te hebben geslacht, krijgt de beloning uitgereikt. Voorwaarde is echter wel dat nog dit jaar de kipvervanger in tien Amerikaanse staten in de winkel ligt. Daarom is de vegaslager op zoek naar een Amerikaanse winkelketen. Mocht Korteweg de miljoen dollar winnen, dient hij die te delen met de betreffende retailer.
Het topic is blijkbaar hot, en niet alleen om de wedstrijd. Mark Bittman, culinair journalist van The New York Times, was recent in Nederland en proefde met Janneke Vreugdenhil van de vegetarische kip. Hij is 'om' en schrijft aan Janneke: Zou het, gegeven het feit dat het meeste vlees zo dramatisch van kwaliteit is en zoveel vergt van de aarde, toch niet beter zijn wanneer wij kookschrijvers industrieel nepvlees zouden promoten in plaats van (slecht) echt vlees?
En dat is precies wat Janneke uiteindelijk ook schreef: "Liever nepkip dan plofkip".
Fotocredits: Beige Alert
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Nepkip van 100% soja; is dat alleen van sojaolie of is dat van de hele sojaboon.?
Je begrijpt wel, schaalvergroting zonder gif dat gaat niet. Dus ben je voor gif/gmo, behalve in jouw marktsegment. Iets dergelijks doet de wetgever, glyfosaat verbieden voor de burger, de boer mag vrij zijn gang gaan. Schijnheiliger kan het niet, immers zonder gif geen schaalvergroting meer. Dan moet men iets anders bedenken. Moeilijke zaak.
Yep GMO vrij, en het meest duurzame op de markt (en wat dat betekent weet ik echt niet hoor).
@Hendrik, ja en neen, voor grote commoditites is schaalvergroting geen probleem wat mij betreft, mits zo duurzaam mogelijk (cradle to cradle, gesloten, ...). Voor specialties wil ik juist meer kwaliteit met betekenis; meer smaak.
GMO?! You lost the game. Wij willen schaalvergroting. Wij allen. Onze liberaal de Heij voorop. Spuiten met die glyfosaat. GMO-vrij, je blijft lachen met zoveel achterhaalde onzin.
Dus weg met die nepkippen. Ik kill wel een haantje van Hans, toch overbevolking daar. Micronutriënten zat met al die zeldzame plantjes bij Hans op zijn erf.
Lijken ook de micronutrienten op kip? En ik ben benieuwd: is het GMO-soja of GMO-vrije?