FL: We zien dat je maar liefst twee afleveringen maakt over uien. Is er nieuws?
WK: We maken net zo lief nog tien afleveringen. En nieuws hebben we niet eens. Ik heb het altijd zo vreemd gevonden dat de meest gegeten 'groente' in Nederland zo weinig waardering krijgt. Je koopt een kilo en wat kan het je eigenlijk schelen?

FL. Is dat niet het lot van het overbekende in de keuken?
WK: Er zijn landen waar men elke dag één ui koopt. Het maal van die dag. We hebben er gefilmd, maar dat komt volgende week. Eerst verbazen we ons over zilveruien en leren we van Kesbeke dat de Amsterdamse ui eigenlijk afval is. Slimme marketing in het verleden, en wat gele kleurstof, maakten er goud van. Maar ver van Amsterdam vind je Amsterdamse uien niet.

FL. Wat heb je zelf met ui?
WK. Ik zou niet weten hoe te leven als er geen uien waren. Maar weet je dat wijlen Johannes van Dam het Nederlandse volk streng verboden heeft om ui bij haring te eten? Dat durf ik nog steeds niet.

Vanavond op Ned 2, 20:25-20:55h

Fotocredits: Oignon, uitsnede, Jean-Marc Linder
Dit artikel afdrukken