De Wilde Keuken doet vanavond - en liefst nog vaker - aan eerherstel voor een vergeten groente die overal te koop is. We spraken verslaggever Wouter Klootwijk. Over zijn uienliefde en angst voor Joh. van Dam.
FL: We zien dat je maar liefst twee afleveringen maakt over uien. Is er nieuws?
WK: We maken net zo lief nog tien afleveringen. En nieuws hebben we niet eens. Ik heb het altijd zo vreemd gevonden dat de meest gegeten 'groente' in Nederland zo weinig waardering krijgt. Je koopt een kilo en wat kan het je eigenlijk schelen?
FL. Is dat niet het lot van het overbekende in de keuken?
WK: Er zijn landen waar men elke dag één ui koopt. Het maal van die dag. We hebben er gefilmd, maar dat komt volgende week. Eerst verbazen we ons over zilveruien en leren we van Kesbeke dat de Amsterdamse ui eigenlijk afval is. Slimme marketing in het verleden, en wat gele kleurstof, maakten er goud van. Maar ver van Amsterdam vind je Amsterdamse uien niet.
FL. Wat heb je zelf met ui?
WK. Ik zou niet weten hoe te leven als er geen uien waren. Maar weet je dat wijlen Johannes van Dam het Nederlandse volk streng verboden heeft om ui bij haring te eten? Dat durf ik nog steeds niet.
Vanavond op Ned 2, 20:25-20:55h
Fotocredits: Oignon, uitsnede, Jean-Marc Linder
Dit artikel afdrukken
WK: We maken net zo lief nog tien afleveringen. En nieuws hebben we niet eens. Ik heb het altijd zo vreemd gevonden dat de meest gegeten 'groente' in Nederland zo weinig waardering krijgt. Je koopt een kilo en wat kan het je eigenlijk schelen?
FL. Is dat niet het lot van het overbekende in de keuken?
WK: Er zijn landen waar men elke dag één ui koopt. Het maal van die dag. We hebben er gefilmd, maar dat komt volgende week. Eerst verbazen we ons over zilveruien en leren we van Kesbeke dat de Amsterdamse ui eigenlijk afval is. Slimme marketing in het verleden, en wat gele kleurstof, maakten er goud van. Maar ver van Amsterdam vind je Amsterdamse uien niet.
FL. Wat heb je zelf met ui?
WK. Ik zou niet weten hoe te leven als er geen uien waren. Maar weet je dat wijlen Johannes van Dam het Nederlandse volk streng verboden heeft om ui bij haring te eten? Dat durf ik nog steeds niet.
Vanavond op Ned 2, 20:25-20:55h
Fotocredits: Oignon, uitsnede, Jean-Marc Linder
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ui. Ik kan niet zonder. Een gevuld ui is een traktatie als voorgerecht. Ui is bij mij bijna altijd smaakmaker in gerechten. Soms is het bij mij de hoofdgroente.
Maar alleen knoflook (met andere smaakmakers zonder ui ) kan ook subliem zijn.
Ik gebruik altijd een rode ui als smaakmaker in mijn roerbakgerechten, mits ik zelf groentes bij elkaar 'scharrel;. Als het een kant en klare gesneden groentemix is zit er meestal ook wel rode ui in. Lekker en gezond, ook in de erwtensoep doet ie het goed, je soep wordt dan wel bruin ipv groen, maar de smaak is nog steeds perfect.
Ajuin/ui is inderdaad de grootste ontdekking in de keuken. De enige groente die echt in ALLE culturen thuis is.