1. Lidl jaagt 'biologisch' de stuipen op het lijf (13 februari, Cécile Janssen)
Discountsuper Lidl zette vorige week 60 biologische producten in het schap. De overige supers, maar vooral de gespecialiseerde biowinkels, moeten geschrokken zijn.

2. 'Gifeieren' blijken storm in een glas komkommerwater (2 augustus, Cécile Janssen)
De opwinding over 'gifeieren' regeert de krantenkoppen. Martijn Katan, chemicus en emeritus hoogleraar voedingsleer, rekende in een korte Facebookpost voor dat de hele ophef nergens over gaat. Op Foodlog werden zinnige vragen gesteld over kinderen en huisdieren die met fipronil behandeld worden. We consulteerden dierenarts Martin Vink. Dierenartsen schrijven al vele jaren 'het gif' voor aan honden- en kattenbezitters. Welke waarschuwing geven zij hun klanten mee en maakt Vink zich druk om een gifei?

3. Kwart Nederlanders moet oppassen voor zijn lever (3 mei, Marjolein Streur)
Dat de Westerse leefstijl gepaard gaat met obesitas en diabetes is inmiddels wel bekend. Maar het brengt nog een ander probleem met zich mee: leververvetting. Zo’n 5 miljoen Nederlanders zou, bewust of onbewust, leiden aan leververvetting. Toch is er nauwelijks aandacht voor.

4. Huismerkworstjes van Nederlands en Duits vlees besmetten duizenden Britten (21 augustus, Cécile Janssen)
Worstjes en ham van Nederlandse en Duitse oorsprong besmetten jaarlijks tienduizenden Britten met Hepatitis-E. Later spraken we nog met Prof. Wim van der Poel en Dr. Boris Hogema; Van der Poel wil een waarschuwing op risicovolle varkensvleesproducten.

5. Dokter Ludwig overtuigt Nederlandse artsen van vet (19 juni, Marjolein Streur)
De Amerikaanse arts David Ludwig had op het congres Arts & Voeding op 16 juni geen goed woord over voor het eetpatroon met veel koolhydraten en weinig vet, zoals het Voedingscentrum voorschrijft. Hij hield een pleidooi voor een voedingspatroon met volvette producten en zo min mogelijk geraffineerde koolhydraten.

6. Jonge Australiër kraakt bewijs nadelen verzadigd vet (29 mei, Dennis Zeilstra)
De jonge Australische onderzoeker Steven Hamley bestudeerde de empirische bewijzen dat verzadigd vet ongezond is. De bewijzen lijken onzuiver en onvoldoende sterk, of zelfs te ontbreken. Dat kan betekenen dat er geen steekhoudende argumenten tegen gebruik van verzadigd vet zijn. Dennis Zeilstra gaf op verzoek van Foodlog zijn eerste kijk op het onderzoek van Hamley.

7. 'Geneeskunde werkt tegen de evolutie in' (17 februari, Marjolein Streur)
Voor Café Weltschmerz sprak Esther van Fenema met hoogleraar endocrinologie Hanno Pijl. Zijn boodschap: er moet op individueel, industrieel, maatschappelijk en politiek niveau van alles veranderen om de gezondheidszorg betaalbaar te houden.

8. Het dorp zonder koolhydraten, een bedenkelijk experiment (28 maart, Fred Brouns)
Op 22 maart ging het rond in het nieuws: het Noord-Brabantse dorp Leende laat massaal koolhydraten liggen. Artsen zetten daartoe aan. Emeritus hoogleraar voedingsleer Fred Brouns vindt het meer dan bedenkelijk.

9. Albert Heijn laat het definitief schuren in de Nederlandse melkveehouderij (11 december, Dick Veerman)
Vandaag kondigden zowel Albert Heijn als Aldi aan meer dan weidegang te willen. De Zaanse super leverde ook meteen boter bij de vis door aan te kondigen de melkveehouder er direct beter voor te zullen belonen. Daarmee schuurt het definitief in de Nederlandse zuivelindustrie.

10. Biologie zet potje met vet weer midden op tafel (2 mei, Frits Muskiet)
De Amerikaanse voedingsonderzoeker Ancel Keys stond aan de wieg van het Let op vet-advies dat decennia heeft gegolden als de belangrijkste dieetwijsheid. In zijn NRC-column schreef Martijn Katan, emeritus hoogleraar Voedingsleer, onlangs dat Keys de Nobelprijs had verdiend, maar helaas al overleden is. Zestig jaar geleden wist Ancel Keys alles al, schreef Katan, die daarmee de voedingsleer van Keys volmaakt verklaarde. Frits Muskiet, emeritus hoogleraar Pathofysiologie en Klinisch Chemische Analyse, spreekt deze lof tegen en meent dat Keys heeft bijgedragen aan een tot hart- en vaatziekten leidende eetgewoonte: het mijden van vet ten gunste van snelle koolhydraten.
Dit artikel afdrukken