Met stip op 1: de paardenvleesaffaire. Die begon in januari met de melding dat de Ierse Food Safety Authority in diverse rundvleesproducten in de schappen bij Tesco, Dunnes Stores, Aldi, Lidl en Iceland paarden-DNA had aangetroffen. De affaire verspreidde zich als een olievlek over heel Europa en het onderzoek door Interpol loopt nog steeds. Er bleken in de hele vleesketen zoveel gaten en - dankzij de complexiteit - mogelijkheden tot 'crimineel winstbejag' te zitten dat het toezicht op de voedselketen in heel Europa een aanscherpingsslag doormaakt.

2. De salmonella-kip van Foster Farms in de VS - de uitbraak van Salmonella Heidelberg - begonnen tijdens de 'shutdown' van de Amerikaanse overheid, heeft zich inmiddels tot in 23 staten verspreid. Er vond geen terugroepactie plaats, omdat het onmogelijk bleek de besmetting tot specifieke producten te herleiden. Maar Foster Farms heeft met onmiddellijke ingang ingrijpende stappen moeten zetten in het gehele slacht- en verwerkingsproces.

3. In Zuid-Afrika vonden de voedselautoriteiten in 68% van de 139 onderzochte producten afwijkend plantaardig en dierlijk DNA. In hamburgers bleek o.a. ezel, soja, geit en waterbuffel voor te komen. De 'ezelburger' was geboren. Zuid-Afrika onderzoekt de 'adulteration' en voert striktere etiketteringsregels in.

4. China ging actief op jacht naar vleesfraudeurs. In een paar maanden werden 3.500 verdachten opgepakt voor 'met water ingespoten vlees, schapenvleesproducten gemaakt met vlees van muizen, vossen en nertsen, 'neprundvlees' dat chemisch behandeld varkensvlees bleek te zijn en vlees dat afkomstig bleek te zijn van dode landbouwhuisdieren'.

5. Nog meer voedselveiligheidsproblemen in China: Yum! Brands (eigenaar van o.a. Kentucky Fried Chicken en Pizza Hut, dat een derde van zijn omzet in China behaalt) schrijft de forse terugval in omzet en winst in het derde kwartaal toe aan voedselveiligheidsproblemen rondom met chemische stoffen behandelde kip en de vogelgriepuitbraak. Yum! voorziet geen snel herstel als gevolg van het aangetaste vertrouwen.

6. De schikking van 155 miljoen dollar rond een slachthuis waar zieke koeien illegaal geslacht werden om (in 2008) als vlees in het US National School Lunch Program terecht te komen (!). Dit schandaal leidde tot de grootste recall ooit in de VS. Maar de schikking wijst vooral op een mentaliteitsverandering: voor het eerst moet het slachthuismanagement zich verantwoorden voor wreedheid jegens dieren.

7. Besmet kalkoenvlees: 69% van in de VS verkochte gemalen kalkoenproducten bleek besmet met Enteroccus en 60% met E.coli bacteriën - waarvan het merendeel resistent bleek tegen 3 of meer antibioticasoorten. Het onderzoek is door de National Turkey Association weggezet als 'paniekzaaierij' en niet representatief, maar toch...

8. In juni leidde een E.coli uitbraak in de XL Foods vleesverwerkerij in Canada tot de grootste rundvleesrecall in Canada ooit. De uitbraak zou het gevolg zijn van een 'waslijst aan fouten door zowel de vleesverwerker als de Canadese Food Inspection Agency'. De Canadese regering steekt in ieder geval 16 miljoen dollar in de verbetering van het toezicht en de controle.

9. Oprukkende antibiotica-resistentie van bacteriën die in vlees gevonden worden. Onder andere salmonella en campylobacter komen steeds meer voor. Experts maken zich met name zorgen over de antibiotica-resistentie als gevolg van het breed gebruik in de veehouderij, blijkt uit een rapport. ECDC en EFSA doen met klem een oproep om dit probleem zowel in de zorg als in de vleesindustrie aan te pakken.

10. De gestage stijging van E.coli besmetting in Braziliaans rundvlees - sinds 2011 blijkt het aantal besmettingen in geïmporteerd rood vlees substantieel toe te nemen.

Voornemen voor 2014: vegetariër worden? Global Meat News moet daar natuurlijk niet aan denken.

Fotocredits: "Workers at the L & H beef slaughterhouse in San Antonio, Texas on June 10, 2008 dissect, sort and separate beef parts. U.S. Department of Agriculture (USDA) Food Safety and Inspection Service (FSIS) inspectors are on site to ensure the beef is processed in accordance with USDA FSIS regulations. USDA photo by Alice Welch", U.S. Department of Agriculture
Dit artikel afdrukken