In de Ondertussens van zaterdag 7 en zondag 8 september vallen mij deze berichten op:

- In Zuid-Frankrijk regent het nog altijd niet en dat heeft flinke gevolgen voor de honingoogst. Net als de wijnboeren (de wijnoogst loopt er vertraging op: zolang het niet regent, staat het rijpingsproces stil) staan ook imkers te springen om regen. Hun bijenvolken kunnen als gevolg van de maandenlange droogte en hittegolven geen voedsel vinden. De weinige honing die ze produceren eten ze zelf op om op krachten te blijven. De honingopbrengsten zijn wel 70% minder dan voorgaande jaren.

- In iets meer dan 300 jaar is onze suikerconsumptie geëxplodeerd, leggen Jaap Seidell en Jutka Halberstadt met de nodige feiten en cijfers heel feitelijk uit in Het Parool. Van 2 kilo op jaarbasis rond 1700 tot zo'n 44 kilo nu. Te veel, daar is iedereen het inmiddels wel over eens, want we worden er eerst te dik en daarna ziek van. Maar wat doe je eraan? Seidell en Halberstadt houden het op 'ontzoeten'. Gewoon weer lieren genieten van voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen, niet aan suiker. Op Foodlog hebben we alvast wat tips om je kind groenten te verkopen: gewoon wat leugentjes om bestwil verzinnen.

- De puinhopen rondom Boris Johnson's rampweek die maar niet wil stoppen. De Morgen schrijft over de vertrekkende minister van werk Amber Rutt die zo klaar is met de premier dat ze ook meteen diens Conservatieve partij verlaat. Terwijl de Volkskrant Johnson ronduit een 'volksmenner' noemt, zegt het editorial van de Canadese Globe and Mail geen woorden te kunnen vinden om zo'n man te omschrijven. Wat moet je nog zeggen van een premier die zelfs de wet aan zijn laars dreigt te lappen en nog eerder 'dood in de sloot' gevonden wil worden dan te buigen voor het Britse parlement en nieuw uitstel van de brexit aan te vragen? Dat flapte de premier er allemaal even uit.
Flip Feyten geeft op de site van de VRT een analyse van de ernstige taalverruwing en het verlies aan goede omgangsvormen die in de week dat Johnson in het Lagerhuis huishoudt, heeft plaatsgevonden: het is een fel gevecht om de stemmen van de gewone Brit met een onzichtbaar geel hesje. De Morgen noemt terugkeer van de gele hesjes in Frankrijk na hun vakantie trouwens 'gewelddadig'; er gingen weer auto's in de fik en waren wat vernielingen. Al met al ging het om slechts enkele duizenden protesteerders tegen de achterstand in hun bestaan. .

Aan de Universiteit van Nederland, waar je college kunt lopen via het Algemeen Dagblad, legde professor wetenschapscommunicatie Ionica Smeets uit hoe je een valse gezondheidsclaim herkent. Ze blijft behoorlijk positief over wat onderzoekers menen te kunnen weten als ze hun werk goed doen. Sla er bij ons nog even de Amerikaanse professor John Ioannidis op na. Hij vindt dat gezondheidsonderzoekers nauwelijks enige fatsoenlijke kennis opleveren en daar hun excuses maar eens voor moeten aanbieden. Er kwam een reactie: we hebben nu eenmaal niet beter.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken