New York is de de stad die nooit slaapt. Dat is niet waar, volgens de data van een UP-armbandje van Jawbone dat je slaap en activiteit meet. Wereldwijd blijken New Yorkers die zo'n wearable dragen de vroegste slapers. Wél staan ze heel vroeg op. Alleen mensen in Brisbane gaan nog iets vroeger naar bed (22:57h, 3 minuten vóór een New Yorker) en staan ook iets vroeger op (6:29h). In Moskou staan mensen pas om 8:08h op, maar daar gaan ze dan ook pas om 00:46h naar bed. In Tokio slapen mensen het kortst, slechts 5:44 uur, terwijl Australiërs uit Melbourne het langst slapen 6:58 uur.
Mensen slapen dus niet bijster lang. Dat alles blijkt uit uitgebreide grafieken die je kunt vinden op de site van Jawbone (open het bronartikel).

wearables
Daarnaast blijken Scandinaviërs het meest te bewegen. Zweden uit Stockholm lopen 8.876 passen per dag. Zuid-Amerikanen uit Sao Paulo bewegen het minst met hun 6.254 passen per dag.

Wat we met deze data kunnen? Nog niet zoveel. Ze zijn afkomstig van veelal jonge mensen die een zgn. wearable dragen, een apparaatje dat continu registreert wat je lichaam doet.
Deze data zijn van vele tienduizenden mensen op de wereld. Stel je voor wat we te weten komen over het gedrag en de gezondheidsstatus van maatschappijen als honderden miljoenen mensen ze gaan gebruiken én daarmee wat ze eten, hoeveel ze bewegen en zich inspannen, hun bloeddruk, bloedsamenstelling en meer van dat soort intieme gegevens massaal en voor heel verschillende mensen beschikbaar komen.
Met de nieuwe wearables van Samsung en Apple komt die wereld snel dichterbij.
Dit artikel afdrukken