Bij de introductie viel de genodigden - een gezelschap van culi's en pers - meteen iets op. De Amerikaanse 'echte' Hellmann's is een mousse- achtige emulsie. Behoorlijk wit van kleur en luchtig/stevig, zelfs een beetje gelei-achtig van structuur. De Hellmann's zoals de liefhebbers die via importeurs hebben leren kennen, blijft een beetje 'staan'.
Hellmann's historie
Maar deze nieuwe potjes waren nog niet open, of de vraag rees al: "Is dit de originele Hellmanns wel?" Want onder de deksels zat een glanzende, lichtgele... gewone mayonaise. De aanwezige Unilever-vertegenwoordigers vertelden vol smaak over het ontstaan van Hellmann's: hoe het van oorsprong Duitse echtpaar bijna op de Titanic had gereisd. Hoe het recept van de vrouw van Hellmann's afkomstig is. Dat de mayonaise oorspronkelijk uit houten 'bootjes' verkocht werd en nog meer van die kleine weetje die het echt maken.
De uitgenodigde chefs presenteerden hun hamburgercreaties met Hellmann's en lichtten die uitgebreid toe. Iedereen had het over de onvergelijkelijke smaak. Maar, hoe zat het dan met die consistentie? Nou, dat kwam doordat uit consumentenonderzoek was gebleken dat de Nederlandse consument liever een wat smeuïgere mayo heeft. Zeg maar, Calvé-consistentie. En daar weet Unilever natuurlijk alles van.
Unilever dient lokale smaakvoorkeuren
En zo gebeurde het dus. Omdat het volume een beetje omhoog moet, woog de Nederlandse consumentenvoorkeur zwaarder dan 'the original'. Hoe torenhoog de smaak daarvan ook geprezen wordt.
Voor de Nederlandse 'echte Hellmann's' werd uitgeweken naar de Britse receptuur. Dat weet inmiddels de rest van het Hellmann's publiek ook. In Out-of-Home Shops werd het dit weekend uit de doeken gedaan: Volgens de website Snacknieuws is dit gebeurd tot grote schrik van veel trouwe fans. ‘Omdat Unilever haar consumenten overal ter wereld optimaal wil bedienen is er een klein verschil tussen recepturen, gedreven door lokale smaakvoorkeur’, reageert Unilever. Volgens de was- en voedingsmiddelenreus is uit testen gebleken dat de receptuur uit Engeland de Nederlandse consument het meeste aanspreekt. ‘Dat is waarom we deze receptuur in Nederland lanceren’, aldus Unilever volgens wie de smaakverschillen 'minimaal' zijn.
De smaakverschillen zijn minimaal, maar het mondgevoel is heel anders. Dat maakt de Nederlandse 'Real Hellmann's' zo anders dan de 'original' waar de liefhebbers zo dol op waren omdat hij afweek van alles wat hier door alles uitvlakkend marktonderzoek al te koop was.
Zeg smaakliefhebbers, wat vinden we daar nou van?
Fotocredits: www.hellmanns.nl
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zelf maken als je echte kwaliteit wil dus... het gaat niet alleen om smaak (als je olijfolie gebruikt, neem een neutraal smakende als je niet van geprononceerde olijfsmaak houdt... ik vind het geen bezwaar... ook de 'niet-virgin' olijfolie is beter - gezonder - dan niet-koudgeperste zonnebloemolie... of GM soja-olie)
Jammer, jammer, jammer: de originele smaak waar ik zo van hield is verkloot, verpest. De nieuwe samenstelling is niet meer heerlijk lobbig........ en net zoals alle europese troepmayo's mierzoet geworden: eenheidsworst....... Ik hield zo van de originele en onderscheidende zuurzoute smaak. Dan maar weer op zoek naar een ander merk, wat niet versuikerd is..... Waarom moet alles aangepast worden aan eenheidssmaak en mag onderscheiden niet meer......? Iemand suggesties voor een NIET zoete mayo???
#6 Het lijkt me sterk dat Hellman's van origine van soja olie gemaakt is in de USA. Mijn zoon maakt zijn mayo zelf met olijfolie. Heerlijk. Zoals het de echte kok behoort.
Ik vond de originele Hellmann's altijd (te) zout, maar wel lekker stijf van structuur. Met extra zout en extra olie kan je dit type mayo moeiteloos thuis maken!
#7 Bianca: als het ervoor zorgt dat je op korte termijn meer verkoopt en op de langere termijn iedereen er aan gewend is dat je de dure ingrediënten vervangen hebt door goedkope, met wat extra zout of zoet. Waarom zouden ze niet als niemand bezwaar maakt? We doen het zelf, vrees ik...