De landbouw automatiseert. Na satellieten en melkrobots tot drones die vanuit de lucht werken, stapt nu de robot het land op. Science Daily meldt dat Europa start met de toepassing van kunstmatige intelligentie in de landbouw.

Een Europees onderzoeksconsortium werkt aan de ontwikkeling van een onbemande robot. Het consortium bestaat uit universiteiten en bedrijven uit Spanje, Frankrijk, Italië en Duitsland.

Wijngaardbeheer achter de computer
De wetenschappers ontwikkelen een slimme robot die uitgerust is met sensoren die kunnen vaststellen hoe gewassen erbij staan. De wijnboer krijgt er dus een hulpje bij die hem helpt de wijngaard heel precies te beheren aan de hand van uitvoerige gegevens over de groei van de planten, de vruchtzetting en de samenstelling van de druiven. Achter zijn computer kan hij aan de hand van eenvoudige kaarten vaststellen hoe zijn wijngaarden zich ontwikkelen en waar hij iets moet doen. De robot vervangt de wijnboer niet, maar maakt zijn werk wel veel makkelijker. Tegen de tijd van de oogst kan de robot hem vertellen welke druiven rijp zijn en welke nog even moeten blijven hangen voor een tweede of derde pluk.

Goedkoper en meer kwaliteit
Na een jaar ontwikkelen, hebben de wetenschappers een prototype kunnen opleveren dat de wijnstokken niet beschadigt. Het bevat een veiligheidscircuit met verschillende noodschakelaars en een bumper die de robot laat stoppen bij obstakels. Het komende jaar wordt gewerkt aan technieken die het ding veilig kunnen laten rijden tussen de druivenplanten. Daarvoor gebruiken de ontwikkelaars stereoscopisch zicht en een zijcamera. De zijcamera en verdere sensoren moeten uiteindelijk de informatie verzamelen over over de staat van het gewas en de druiven.

Het project kost de Europese Unie in totaal meer dan twee miljoen euro. Maar daar heb je dan wel een heel slim hulpje voor dat veel outdoor inspectiewerk bespaart. De robot levert een bijdrage aan de trend die The Guardian vorig jaar al signaleerde. Onbemande robots en preciezere landbouw kunnen de kwaliteit van de massale landbouw vergroten en de kosten drukken. Europa wil in die trend niet achterblijven ten opzichte van ontwikkelingen die op dit gebied elders in de wereld plaatsvinden.

De Franse firma Wall-Ye heeft al sinds 2012 een snoeirobot in ontwikkeling waar zelfs het fameuze Bordeauxhuis Château Mouton-Rothschild belangstelling voor zou hebben:



Voor de Nederlandse fruitsector is door de WUR al een volledig operationeel robotsysteem ontwikkeld, zoals Wouter van Teeffelen in commentaar #1 vertelt:




Fotocredits: Asociación RUVID
Dit artikel afdrukken