Slechts 30% van al het plastic wordt gerecycled in Europa. Acht grote Nederlandse ondernemingen pleitten woensdag onder de naam Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC) bij de overheid en de EU voor de aanpak van knelpunten in het hergebruik van plastic. Het gaat de DSGC onder meer om het vervoer naar lidstaten waar de verwerking op recyclen is toegespitst in plaats van op verbranden, en om verbeteringen in de inzameling.

Het Britse bedrijf Lasso Loop Recycling heeft een nog veel makkelijkere oplossing: een apparaat waarmee je zelf je eigen afval kan recyclen, gewoon in je keuken.

Het apparaat scheidt plastic, glas en metalen, en maakt daarbij ook nog onderscheid tussen bepaalde materiaaleigenschappen. Zo ‘ziet’ de Lasso of het glas dat je erin gooit kleurloos, groen of bruin glas is. Het apparaat maakt de materialen schoon en vermaalt ze tot kleine deeltjes die in compacte pakketjes bewaard worden.

De zuiverheid van het restproduct en het kleine volume van de pakjes maken afhalen en hergebruiken een stuk efficiënter. De machine is nog in verschillende kleuren verkrijgbaar ook. Het eerste prototype zou binnenkort klaar moeten zijn; naar verwachting komt de Lasso vanaf 2023 op de markt. De hoop is dat het geschatte stevige prijskaartje van $3.500 (€2.880) in de loop der tijd lager wordt en dat thuis recyclen net zo normaal wordt als de was doen. Hoe dan ook is het verwachte prijsniveau geen slecht begin voor een nieuwe uitvinding: de eerste compacte elektrische koelkast kostte in 1929 nog $525,-, wat omgerekend naar hedendaagse euro's bijna €6.500,- is.


Lasso is working on a recycling center for the home
Reageer
  • Deel
Druk af