Dat maakt een reportage in Trouw vandaag duidelijk. Een passage uit het artikel: Een vrouw was boos over een tv-reclame van de Eurojackpot, een (staats)loterij. Niet omdat het geldklopperij zou zijn of wegens een minuscule winkans. Het waren de voorbeelden van dingen die je als winnaar zou kunnen betalen, die de klager onacceptabel vond. Te weten: vliegen met een privévliegtuig, een boot kopen, en kart-racen op de Chinese muur. Dit maakte ‘onverantwoordelijk gedrag begerenswaardig’, aldus de klager. “Dit staat haaks op het klimaatakkoord. Dergelijk gedrag moet worden ontmoedigd in plaats van aantrekkelijk gemaakt.” Begrijpelijk dat u dat zo ziet, oordeelde de RCC, maar de reclame deugt.

Voorts oordeelde de Commissie dat 'klimaatneutrale saus' van Remia best klimaatneutraal mag worden genoemd, ook al wordt die toegepast op vlees terwijl we dat moeten minderen vanwege klimaatveranderingen. De RCC vond echter weer niet dat energiebedrijf Vattenfall mag zeggen dat het 'samen met de klant op weg gaat naar duurzame energie', omdat het bedrijf nog maar 40% van zijn energie uit zon, water en wind haalt. Niettemin is dat al heel veel. Nederland als geheel blijft daar met hooguit 23% ver bij achter; en zelfs nog veel verder voor wie zich realiseert dat 60% daarvan van houtstook komt en daarom niet klimaatneutraal maar natuurverwoestend moet heten.
De Reclame Code Commissie (RCC) beoordeelt gevallen van reclamisch bedrog buiten de rechter om. De oordelen van de Commissie kunnen partijen die aangeklaagd zijn en ongelijk hebben gekregen, naast zich neerleggen. De klager kan dan alsnog naar de rechter stappen om daar juridisch afdwingbaar zijn gelijk te halen. Doorgaans houden partijen zich echt aan het oordeel van de Commissie. Of dat zo blijft, valt te bezien. Mogelijk krijgt de rechter nog meer politieke oordelen te verwerken. Er zal zich jurisprudentie vormen die op de een of andere manier duidelijk moet maken waarom klimaatneutrale saus voor vlees wel en 40% duurzame energie niet duurzaam mag heten. Ga d'r maar aan staan.
Dit artikel afdrukken