In de krant staat een artikel in over Franse Label Rouge kip. Dat is een gelukkig beest dat langer mag leven en het nog beter heeft dan een biologische hier.

Een Franse kippenboer met een Nederlandse naam, Martin Clarenbeek, vertelt dat die kippen in een Nederlandse super zo'n € 12 moeten kosten als hele kip. In Frankrijk hebben ze een marktaandeel van bijna 60%. Volgens hem willen Nederlandse supers zijn Label Rouge kip niet omdat die te goed is. Hun andere kip zou erbij verbleken.

Met zulke praat wordt het natuurlijk nooit wat. Maar de Levensmiddelenkrant vertelt nog wat meer. In Frankrijk kosten zijn kippen maar € 7,50. Logisch dus dat ze daar wel de winkel uitvliegen. Maar net toen ik dat snapte, begon mijn probleem weer. Waarom kosten ze daar € 4,50 minder dan hier? Ze zijn hier maar liefst 60% duurder dan daar.

Van dat verschil snap ik dus echt geen fluit. U wel? Mij houdt het uit mijn slaap. Een vrachtwagen vol dooie kippen kan onmogelijk per dier een enkeltje à raison van € 4,50 kosten.

Martin spreekt en schrijft Nederlands zoals u en ik. Ik hoop dat hij dat hier wil komen uitleggen waarom goeie kip voor een Hollander zoveel duurder moet zijn dan voor een Fransman. Of weet u het?
Dit artikel afdrukken