De twee waren het niet eens over 'beleid'.
Volgens Minnesma moet de overheid beleid maken en handelingsperspectief geven. Nu maakt de overheid beleid zonder omvattende visie. Daarom is het zo versnipperd en ad hoc dat het onuitvoerbaar is.
In dat beeld kon Vonhof zich vinden, maar hij ging een stap verder met zijn uitspraak. Geef bedrijven en burgers de kans om te laten zien hoe serieus ze kunnen zijn als je hen de ruimte geeft om bij te dragen aan een duurzamere wereld, zei hij met zoveel woorden.
De vraag is wat deze beleidsmakende overheid voor elkaar krijgt zonder coherente visie van waaruit ze weer eenvoud en samenhang in beleid kan brengenInterviewer Twan Huijs maakte van het interessante verschil tussen die twee gedachten - een liberale en toch weer overheidsgestuurde - geen kans en vroeg er niet op door. Minnesma kreeg de ruimte om te zeggen dat de overheid wel degelijk beleid moet maken.
De vraag is echter wat deze beleidsmakende overheid nog voor elkaar kan krijgen. De huidige generatie politici en ambtenaren rond de Tweede Kamer en het kabinet lukt het kennelijk al heel lange tijd niet meer om omvattende en coherente visies te maken waaruit logisch samenhangende maatregelen en wetten komen.
Operette-kabinet
De Nederlandse samenleving zal immers weer worden opgebouwd vanuit de provincies omdat het visieloze kabinet niet wil vallen. Dat schreven wij al eerder. Premier Rutte zei afgelopen vrijdag dat de provincies als zelfstandige bestuurslaag nu aan zet zijn. Slim vanuit de oude politiek. Hij wacht af en dat geldt ook voor de leden van zijn kabinet. Het CDA van Wopke Hoekstra en D66 van Sigrid Kaag houden elkaar in de houdgreep, maar trekken geen van beiden de stekker uit Rutte IV. Rutte verwacht dat noch het CDA noch D66 het kabinet zullen willen opblazen omdat geen van beide partijen daar electoraal beter van worden. Het CDA zal met zekerheid ineenschrompelen in de Tweede Kamer; D66 riskeert een fors aantal zetels verlies. Daarom willen de partijen blijven zitten tot de huidige sentimenten weer wat zijn bedaard. En dat laat zien dat Nederland de facto met een operette-kabinet zit omdat het beleid praktisch in de provincies zal worden gemaakt. Dat redt de huid van de coalitie (die hoopt op fouten van de kant van BBB). Tevens geeft het BBB en de provincies, die toch al - zij het keurig - tegen Den Haag opstonden, de kans om te laten zien of decentraal beter bestuur mogelijk is.
En juist daarom was Vonhofs zinnetje zo interessant als andere visie op het enthousiasme dat nodig is om een samenleving in beweging te krijgen om met de toekomst om te kunnen gaan. Vanuit de provincies kan de stembusuitslag in een vernieuwende bestuurscultuur voor Nederland worden omgezet, zo mogelijk zowel rechts- als linksom. Die vernieuwing is vooral in het noorden en oosten van het land te verwachten, waar GroenLinks in staat is tot oversteken en omdat BBB heeft aangegeven open te staan voor progressieve gedachten die boeren niet het kind van de rekening laten worden.
Hoe het zal gaan weet op dit moment nog niemand omdat de emoties over de verschillende gezichtsverliezen binnen de coalitie zich nog moeten zettenBoeiend is het gegeven dat Minnesma steun betuigde aan BBB. Net zoals Johan Vollenbroek van stikstof-NGO MOB dat afgelopen week al deed om met name Schiphol, vliegveld Lelystad en energiecentrales te kunnen aanpakken en daarnaast de nodige industriële bedrijven te dwingen tot vergaande aanpassingen van hun bedrijfsvoering of te verdwijnen. Beide organisaties wonnen bij de Raad van State tegen de overheid. Volgens D66 zal de rechter besluiten dat het stikstofbeleid van Rutte IV gewoon moet worden uitgevoerd. Enerzijds is zeker dat er voldoende linkse juridische munitie is voor partijen als MOB om provincies het politieke leven moeilijk te maken. Anderzijds werd zondagavond bekend dat BBB vrijwel zeker 17 zetels krijgt in de Eerste Kamer, ten koste van D66. Dat betekent dat Rutte IV geen mogelijkheden meer heeft om 'over links te gaan' in de Senaat. Het zou voor D66 een reden moeten zijn om deelname aan het kabinet te staken; die uitslag dwingt het CDA immers een gang over rechts te moeten eisen.
Hoe het lot van Rutte IV zich zal ontwikkelen, weet op dit moment nog niemand. De emoties over de verschillende gezichtsverliezen binnen de coalitie moeten zich nog zetten. De afloop is niet te voorspellen, vindt ook Arendo Joustra van Elseviers Weekblad die het probleem ziet in het onzekere gedrag van de coalitiepartijen in Den Haag en tussen Den Haag en de provincies.
Ook is nog onduidelijk hoe groen BBB kan gaan in de provincies om met name MOB moreel de pas voor nieuwe procedures af te snijden. De boerenachterban zal een al te groene gang niet gemakkelijk accepteren, maar als BBB het juiste midden en de juiste toon vindt dan zal de partij bij de komende kabinetsverkiezingen de Tweede Kamer kunnen veroveren. Van Links tot Rechts is het land klaar met de vastgelopen visieloze soepigheid van de oude politiek.
* Taalkundig is 'zijn' een foutje, want de politiek is vrouwelijk. Het is dus 'haar' samenleving. Een kniesoor natuurlijk die daar over valt. Het is een opvallend zinnetje dat laat zien wat er gebeurt als een overheid die geen visie heeft en voor ieder deelincident wetten en regels maakt, verstrikt raakt. Vervolgens weer nieuwe wetten en regels maakt. Uiteindelijk ontstaat een labyrint waarin zij, burgers en bedrijven verdwalen. Het is een beeld van een formeel systeem dat het zicht op zichzelf is kwijtgeraakt en maar doorknoeit omdat de bestuurders denken dat ondernemers en burgers er anders een potje van maken. Onderwijl is overal drijfzand ontstaan.
Caroline van der Plas krijgt inmiddels op haar kop als ze een keer geen vlees, maar slaat de aanval met haar bekende aplomb af.
'Er zijn meer wegen naar Rome, je hoeft het niet alleen via stikstof te doen. Dat betekent misschien minder gif, meer doen aan klimaatverandering, een mix', aldus directeur @urgenda @marjanminnesma in #buitenhof. Hoe dan wel is de vraag. 'Ik ben geïnteresseerd op de inhoud'. pic.twitter.com/ilpPKLWRVF
— Buitenhof (@Buitenhoftv) March 19, 2023
Halvering van de stikstofuitstoot in 2030? @MvanToorenburg: "We gaan het in de provincie gewoon niet doen. Als we dit land bestuurbaar willen houden, moeten we stoppen met het geklets wat we aan het einde gaan doen." #WNL pic.twitter.com/6nyhrEYXIg
— WNL Op Zondag (@WNLOpZondag) March 19, 2023
Sommige mensen in rep en roer omdat ik een gerecht (Saganaki) eet dat ik gewoon lekker vindt. Doe aub ff niet zo krampachtig omdat er een keer geen vlees bij zit. Rustig maar weer zeg. Ik word niet betaald door WEF, Soros, Schwab, Bill Gates, Bilderberg, Clinton etc. #Djiesz https://t.co/E7sojNqqzO
— Caroline van der Plas (@lientje1967) March 19, 2023
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#52 #53 #54 Jan, ik hark het even bij elkaar en zal ook lang niet overal op in gaan, want je haalt er van alles bij. Even in het algemeen: je kunt niet eerst een compleet foutief beeld van de Nederlandse geschiedenis schetsen om je vervolgens erachter te verschuilen dat je maar een eenvoudige boer bent.
Pim Fortuyn identificeerde zich als Rooms-Katholiek. Mijn grootvader als communist en die is nooit religieus geweest, op wat voor vlak dan ook. Ik zie mijzelf meer als een socialist en ben ook nooit religieus geweest, maar heb net als mijn grootvader wel respect voor religies.
Wat BBB jou aan hoop kan verschaffen weet ik niet, maar de partij is toch gericht op Nederlandse veeteelt dus wat moet jij daar als Keniaanse bloemenboer mee, Jan?
Net als dat er bij de boerenprotesten veel lui meelopen die nog nooit op een boerderij zijn geweest, heeft Extinction Rebellion ook veel aanhang bij lui die helemaal geen student zijn, ik ken er zelfs een paar. Gewoon mensen die zich zorgen maken, net als ik.
John, als echte ondernemer zoek jij naar mogelijkheden om geld te verdienen, zoals de meeste ondernemers. Boeren zijn inmiddels ook ondernemers en zullen het waarschijnlijk in algemene zin met je eens zijn. Ik snap ook best dat je als ondernemer je zaak wil beschermen. Dat is allemaal ok. Waar het gaat wringen is als de ondernemer van mening is dat alle ethische, morele, sociale of solidaire issues afgedwongen moeten worden door overheden.
Met overheden die dat de afgelopen jaren simpelweg niet gedaan hebben, hebben de ondernemers (dus inclusief de boeren) vrijspel. Het gevolg daarvan is dat we toeslagaffaires, gaswinningsverzakkingen, woningtekorten en bouwstilstanden hebben.
En nog blijven die ondernemers hakken op die zelfde super coulante overheid, terwijl de een groot deel van de Nederlandse bevolking steeds meer moeite heeft om gehoord te worden, minder te besteden heeft.
Er is iets goed rot in de wereld en dat heeft te maken met het gebrek aan gezamenlijke waardes, sociale cohesie en een overmaat aan individualiteit en korte termijn oplossingen voor weinigen en wegkijken door die weinigen.
Ik gun Caroline de gelegenheid om duidelijk te maken welke oplossingen zij voorstaat, maar als ze gaat zoeken naar meerderheden waarmee ze alles kan doordrukken dan komt er niets terecht van enige cohesie. Ik hoop dat ze juist de moed heeft om met links te gaan formeren in de provincies, omdat er dan een mogelijkheid komt die uitgewerkt wordt met mensen die passie hebben voor de omgeving en niet alleen voor economische groei, maar welzijn voor een groter deel van de bevolking dan nu.
Jan Peter,
Dat is een kwestie van wil en organiseren. Zeker als je het grootste belasting paradijs van de wereld ben. Er zit tenslotte creativiteit genoeg bij de belastingdienst. :-)))
"De korte termijn financiert de lange termijn."
Dat zou verstandig zijn. Maar de korte termijn wordt snel gecashed. De burger financiert de lange termijn. Met steeds grotere bedragen.
JP 63.
Korte termijn denken en heel erg denken vanuit poen is idd mijn denkwereld. De koopman. Als ik naar onze betalingsbalans kijkt staat daar toch echt een groot agrarisch gecreëerd overschot. Waar dus al die dingen van betaald worden. De korte termijn financiert de lange termijn.
Het is iig nog een verdienmodel. Wat wordt ons nieuwe verdienmodel als we democratisch vinden dat agrarisch gedecimeerd verder mag? Nog ingewikkelder, bestaat er in de wereld een verdien model wat rekening houdt met de reden van die decimering namelijk natuur?