Sarah Huckabee Sanders, de perschef van het Witte Huis, twitte zaterdag dat ze weggestuurd was uit The Red Hen, een restaurant in de Amerikaanse staat Virginia. In diverse media deed mede-eigenaar Wilkinson haar kant van het verhaal uit de doeken. Het bleek een 'verzetsdaad', schrijft De Volkskrant, waarmee Wilkinson en haar staf uitdrukking wilden geven dat zij voor waarden staan als "eerlijkheid, medeleven en samenwerking." Die waarden zien ze niet terug bij de 'inhumane en immorele' regering-Trump en ook niet bij zijn perschef.

Sanders vertrok, net als de rest van haar gezelschap. Ze hoefden niet af te rekenen. Einde verhaal. Maar mooi niet dus.

Eerst twitte Sanders zelf. Daarna gingen de sociale media los. Op Yelp, een restaurantbeoordelingssite, regende het negatieve beoordelingen. Voor het incident kon The Red Hen nog bogen op een gemiddelde rating van 5 sterren. Maar tegen het bombardement van negatieve reacties was geen kruid gewassen. Binnen een dag stonden er 15.000 beoordelingen op de site, waarvan 11.500 negatief. De Yelp-redactie werkt zich een slag in de rondte om de recensies die niets met het restaurant te maken hebben, maar alles met de rel - zowel positief als negatief - weg te werken.

En toen twitte Trump:
Dat leidde ook weer tot reacties. Hele praktische: een fundraiser voor $5.000, om te kunnen schilderen. Het doel was binnen 48 uur bereikt en overschreden. Ook in ethische zin: de initiatiefnemer voor een schilderbeurt kreeg te maken met bedreigingen en pesterij op de sociale media, laat hij in een verklaring weten.

Het zal je maar gebeuren, zo'n perschef die even iets moet eten en per ongeluk in jouw restaurant komt eten.
Dit artikel afdrukken