Tot verrassing van de onderzoekers bleken de oude Egyptenaren gedurende duizenden jaren een vrijwel onveranderd dieet gegeten te hebben, dat vooral uit C3-planten heeft bestaan en nog het meest lijkt op het C3-patroon dat bij moderne vegetariërs wordt gevonden. Hoewel gierst en sorghum (C4-planten) wel geteeld werden in Egypte en het daar in de warmte droogte ook beter doen dan C-3 gewassen, werden die maar weinig gegeten.
Maar de grootste verrassing was dat de oude Egyptenaren geen vis hebben gegeten, ondanks muurschilderingen die regelmatig vissers afbeelden. Dat was af te leiden uit de verhouding tussen stikstof- en zwavelisotopen van de mummiemonsters. Het waren pas de Kopten die over gingen op het eten van beesten, schrijft Der Spiegel.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als aanvulling: het statement 'volop vis en wild' lijkt me erg aanvechtbaar. Het kenmerk van intensieve landbouw is immers, dat er veel akkers zijn, veel mensen en dus weinig ruimte voor natuur en dieren. Dierlijk eiwit is dan schaars; vergelijk de huidige situatie in India.
In hoeverre hebben Egyptenaren koeien gegeten die zelf C3-planten aten?
Hoe dan ook, dit bevestigt een bekend beeld: landbouwers eten fundamnteel anders (slechter) dan jagers-verzamelaars.
Misschien visten ze wel om hun hooggeëerde kattenvrienden die ze als goden beschouwden te voeren? Zijn er onderzoeken naar gemummificeerde katten gedaan wat die aten?