Onze verre voorouders waren al druk bezig de aarde op te warmen, schrijft Science Daily. Toen mensen begonnen met landbouw, zo’n 10.000 jaar geleden, begon ook de uitstoot van kooldioxide en methaan. Een team van vooral Amerikaanse wetenschappers kon dat vaststellen aan de hand van verfijnde rekenmodellen, waarbij zij de klimaatontwikkelingen van de laatste ruim 10.000 jaar vergeleken met die van 800.000 jaar geleden.
Zij constateren in het holoceen een duidelijke temperatuursverhoging van 1,3 graad. De stijging van de broeikasgassen loopt door tot het begin van de industriële revolutie, waar de studie stopt. De onderzoekers vermoeden dat door de stijging een ijstijd is voorkomen. Die theorie is, hoewel redelijk wijdverbreid, ook omstreden.
ScienceDaily - Ancient farmers spared us from glaciers but profoundly changed Earth's climate
Zij constateren in het holoceen een duidelijke temperatuursverhoging van 1,3 graad. De stijging van de broeikasgassen loopt door tot het begin van de industriële revolutie, waar de studie stopt. De onderzoekers vermoeden dat door de stijging een ijstijd is voorkomen. Die theorie is, hoewel redelijk wijdverbreid, ook omstreden.
Wouter van der Weijden heb je temperatuurmetingen van die periode?
De bevolkingsgroei van 5 miljoen van 8000 voor christus tot de 1,26 miljard in 1850 hebben voor 1,3 graden opwarming gezorgd volgens de theorie hier boven. Nu leven we met 7,6 miljard mensen op de aardkloot dat is 6 keer zoveel mensen als in 1850, daarnaast stoten we via onze industrie nog een hoop co2 in de lucht en we zitten nog onder de 2 graden opwarming ten opzichte van 1850.
Wetenschappers denken vaak dingen te weten die ze niet weten.
Dank voor deze prima link, die de Kleine IJstijd inderdaad ook in verband brengt met zonne-activiteit en vulkanisme.
Ik heb overigens nooit gedacht dat de Kleine IJstijd een echte ijstijd was.
#5, Wouter, hierin wordt iets gezegd over 'de kleine ijstijd', waarin, als oorzaak ook de 'Ruddiman-hypothese' wordt aangehaald, naast nog twee andere mogelijke oorzaken; een Maunder-minimum van de zonactiviteit, en vulkanische activiteit, die afkoelend hebben gewerkt. Zoals de titel van het stuk zegt: de kleine ijstijd was geen ijstijd, zelfs geen kleintje.
Jordi, het einde van de IJstijd kwam niet door de landbouw maar door cyclische veranderingen in de baan van de aarde rond de zon, de zogeheten Milankovitsch cyclus. Ruddiman e.a zeggen dat die opwarming geleidelijk aan ietsje werd versterkt door de opkomst van de landbouw en met name de daarmee gepaard gaande ontbossing.
Toen na de Zwarte Dood in Europa en uitbraken van Europese infectieziekten in Amerika grootschalige hergroei van bos plaatsvond, koelde het klimaat tijdelijk weer af, de zogeheten Kleine IJstijd. Maar dat effect verdween weer door nieuwe ontbossingen en de opkomst van de fossiele brandstoffen.
Zonder die beide processen zou volgens hen de nieuwe IJstijd al zijn begonnen in gebieden waar de zon 's zomers niet meer wegsmelt, in Canada en elders.
het is wel knap dat je met honderd jaar metingen kan berekenen hoe het klimaat 10.000 jaar geleden begon op te warmen en het komt door landbouw. We weten niet hoeveel mensen er toen leefden want volkstellingen waren er ook nog niet, we wisten ook niet hoe groot de veestapel was, ook weten we niet hoeveel landbouw areaal want er was geen kadaster.
10.000 jaar geleden waren er volgens wikipedia 5 miljoen mensen op deze aarde, volgens diezelfde berekening waren er in 1850 1,26 miljard mensen wat volgens de wetenschappers hierboven al voor 1,3 graden opwarming zou hebben gezorgd omdat ze moeten eten. Het doel van Parijs is om de temperatuurstijging te beperken tot 2 graden boven de niveau's van voor 1850. Nu zijn er 7,6 miljard mensen, dat is 6x zoveel mensen ten opzichte van 1850.
Als landbouw in het pre-industriële tijdperk voor opwarming zorgde, dan zou de huidige opwarming sinds 1850 toch velen malen hoger zijn.