Nicolaas Klei proefde voor deze nieuwe gids maar liefst 2711 verschillende wijnen in een strak proefregime. 338 van de wijnen vond hij de moeite van het omfietsen waard, zij kregen van hem een 8 (3 glaasjes), 9 (4 glaasjes) of 10 (5 glaasjes) als rapportcijfer. Ze zijn te koop bij de verschillende supermarkten, natuurvoedingswinkels en wijnwinkelketens die ons land rijk is, en dus altijd wel op fietsafstand te vinden.

Klei neemt geen blad voor de mond. Hij proeft, oordeelt en zet zijn oordeel op papier. Zijn stijl is prikkelend en precies, je snapt als lezer wat hij bedoelt en je hoeft het niet met hem eens te zijn: "U komt uiteindelijk toch te weten of de wijn in kwestie licht of zwaar is, zoet of beendroog, streng of vrolijk, afstandelijk of verleidelijk, of hij al dan niet z'n prille jeugd in een vat van hout of van staal heeft doorgebracht, enzovoort, Een omfietswijn is een wijn die heel goed is in z'n soort, maar het hangt van uw persoonlijke smaak en voorkeur af of die wijnsoort ook naar uw smaak is."

De hoofdindeling van de gids is per supermarkt of keten. Vervolgens heeft Klei zijn selectie gerangschikt op kleur (wit, rosé, rood) en land. Frankrijk heeft als enige ook een onderverdeling naar wijnstreek. Hij presenteert zijn wijnen op alfabetische volgorde, en vrijwel altijd met een foto van de betreffende fles erbij. Dat kan je nog altijd op het verkeerde been zetten, overigens. Zojuist herkende ik bij mijn AH-filiaaltje het Tilia-etiket, nog in de bonus ook. Helaas, de Malbec/Cabernet Sauvignon waarmee ik blij thuis kwam, blijkt geen omfietswijn. Ik zal me moeten troosten met de Tempranillo-huiswijn. Daar mag je wel vaker voor omfietsen - de liters AH huiswijn, in vrijwel alle kleuren en smaken, vallen bij Klei goed in de smaak. Complimenten voor de wijninkopers van AH!

Het laatste hoofdstuk van de gids bestaat uit een aantal overzichtelijke top-5 overzichten: de Beste Wijnen (wit, rosé, rood, mousserend, zoet), de Goedkoopste Wijnen (wit, rosé, rood), en de Beste Biologische Wijnen. Uiteraard zijn de toegekende glaasjes het uitgangspunt. Je krijgt zo goed inzicht in de persoonlijke favorieten van Nicolaas Klei.
Hij tracteert tenslotte, alsof het allemaal nog niet genoeg is, ook nog op ranglijsten per land: de beste Argentijnse, Australische, Chileense, Franse, Italiaanse, Spaanse, en Zuid-Afrikaanse wijnen. En, niet te vergeten, de beste wijnen per druivensoort: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Verdejo voor de witte, Cabernet Sauvignon, Carmenère, Grenache, Malbec, Merlot, Sangiovese, Syrah/Shiraz en Tempranillo voor de rode.

Je kunt de omfietswijngids op verschillende manieren gebruiken. Je zoekt thuis op wat er in jouw supermarkt te halen is, of je zoekt op welke wijn je graag zou willen hebben en waar die te verkrijgen is. Dan fiets je naar die super en haalt de schappen leeg. Of je steekt de gids in je (rug)zak, en gaat af en toe eens grasduinen bij supermarkten of ketens waar je normaal niet komt. Het komt altijd wel goed, volgens Nicolaas Klei. Behalve als je bij de Aldi, Dagwinkel/Troefmarkt, Emté, Lidl of Wereldwinkels staat - 'geen van hun wijnen was helaas het omfietsen waard', in 2013.

ISBN: 978 90 5759 5493
Prijs: 12,50 euro
Uitgeverij Podium
In de App Store is ook de app Wijngids 2013 te koop voor ca. 4,99 euro.

Fotocredits: uitsnede uit omslag Omfietswijngids 2013, Nicolaas Klei
Dit artikel afdrukken