De Britse krant Daily Mail bracht dit weekend een aantal mooie infographics over obesitas in de wereld. Ze zijn de moeite waard om even te bekijken.

Voeding, niet de genen
In de zes dikste landen ter wereld is meer dan de helft van de bevolking obees. Niet gewoon een beetje te dik, maar obees. Dat betekent dat zij een BMI hebben van meer dan 30. Iemand met een gezond gewicht heeft een BMI tussen de 18,5 en 25.
De zwaarste 9 landen ter wereld (Koeweit staat op plaats 10) zijn allemaal eilandrijken in de Stille Oceaan. Van Amerikaans Samoa tot de Cook eilanden.
Volgens een van de theorieën om dit te verklaren hebben de eilandbewoners een genetische aanleg om dik te worden. Maar volgens onderzoekers van Oxford is de overgang op westerse manieren van koken en eten schuldig aan de snelle vervetting. De eilandbewoners verwaarloosden hun eigen vis- en landbouwpraktijken en werden afhankelijk van de import van onder andere rijst en suiker, schrijft de krant.

Ethiopië minst geteisterd door obesitas
In de overige werelddelen staan soms verrassende landen bovenaan. Dat in Noord-Amerika de VS het dikste land zijn, met 33%, is niet zo verwonderlijk. In Europa zijn de Tsjechen met meer dan 40%van de populatie het meest obees. Frankrijk, Italië, Zweden, Roemenië en ook Nederland hebben een obesitaspercentage van minder dan 10%, volgens de kaarten die opgesteld zijn door Clinic Compare.

In Midden-Amerika wonen de zwaargewichten in de Bahama's en Belize. Obesitas komt het minst voor in Haïti. Van de Zuid-Amerikanen zijn de Venezolanen het meest obees. In Afrika is die 'eer' weggelegd voor Zuid-Afrika. Het in Afrika gelegen Ethiopië is het land met het laagste obesitaspercentage ter wereld: minder dan 1%. Dat is echter niet het gevolg van zorgvuldig beleid, maar van de armoede en lage levensstandaard in dat land.
Het Midden-Oosten is daarentegen behoorlijk obees, met Egypte en Saoedi-Arabië die Koeweit (42% obees) op de voet volgen. Azië is betrekkelijk dun (op Australië en Nieuw-Zeeland na), omdat daar ook nog altijd grote delen van de bevolking moeite hebben in hun dagelijkse caloriebehoefte te voorzien.

Fotocredits: infographic, Clinic Compare, via The Daily Mail
Dit artikel afdrukken