Jan Schrijver van biologisch-dynamisch vollegrondsbedrijf de Lepelaar hoorde bij de drie genomineerden voor de jaarlijkse Tuinbouw Ondernemersprijs. Een prestigieuze prijs die op 10 januari in de Keukenhof is uitgereikt aan het bedrijf Royal Lemkes.

De uitreiking stond grotendeels in het teken van duurzaamheid. De marketeer van Tony Chocolonely liet de aanwezigen nadenken over ‘omdenken’ en slaafvrije chocola. Kun je heel anders naar een probleem kijken en daar een oplossing voor verzinnen? Vooral bij de glastuinders gaat het over het verlagen van hun energiegebruik, het gebruik van plastic en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Maar dat is nauwelijks omdenken te noemen.

Middenin één van de grootste kassengebieden van de wereld, met enorme exporten aan bloemen, bollen en fruit (tegenwoordig komen uit Nederlandse kassen zelfs bananen!) was Jan Schrijver – tevens voorzitter van Stichting Demeter – een vreemde eend in de bijt. Jan gebruikt namelijk geen plastic, heeft een ‘koude kas’ - stookt dus geen fossiele brandstof voor de teelt van zijn voedingsgewassen - en hij gebruikt ook al geen chemische middelen.

Het was onwaarschijnlijk dat in deze high tech wereld waar een indrukwekkend aantal miljarden omgaat, een relatief – qua omzet – klein biodynamisch bedrijf zou winnen, maar dat de jury hem heeft genomineerd was al een geweldig signaal dat er daadwerkelijk iets aan het veranderen is. Hopelijk heeft Jan z’n bijdrage ervoor gezorgd dat er meer mensen echt gaan ‘omdenken’.Dit artikel afdrukken