De gele spliterwt heeft goede papieren om de sojaboon als smakeloze vleesvervanger naar de kroon te steken, schrijft het Financieele Dagblad. Gele erwten smaken nergens naar (zodat ze gemakkelijk andere smaken aannemen) en er is geen associatie met genetische modificatie of het vernietigen van oerbos zoals bij soja. De gele erwt is dan ook steeds populairder aan het worden in de vegan markt, als vervanger van de alomtegenwoordige sojaboon.

Die populariteit heeft de erwt met name te danken aan de beursgang van het Amerikaanse bedrijf Beyond Meat - producent van de razendpopulaire Beyond Burger - in 2019, voor beleggers de meest succesvolle beursgang sinds 2008. Deze explosie aan middelen voor Beyond Meat leidde er uiteindelijk toe dat de prijs van gele spliterwten aan het eind van de zomer in 2019 al verdubbeld was ten opzichte van het jaar ervoor. Momenteel vervangt het erwteneiwit dierlijk eiwit in plantaardige versies van kip, vis en kaas.

Er komen nieuwe fabrieken voor erwteneiwit in Canada, de VS, Duitsland en, uiteraard, China. De wereldwijde markt voor erwteneiwit zal dit jaar waarschijnlijk met 42% groeien tot 340.000 metrische ton. Ter vergelijking: de markt voor soja-eiwit voor menselijke consumptie is nog 1,25 miljoen ton.

De reden dat producenten van vleesvervangers zo dol zijn op erwteneiwit is dat het 'veelzijdig en smeuïg' is. Niet alle erwteneiwitten zijn zonder bewerkingen als 'maskeren' en 'neutraliseren' van de oorspronkelijke smaak goed te verwerken. Dat is een van de redenen dat in veel vleesvervangers zo veel zout zit. Met de gele erwt beschikken levensmiddelentechnologen, erwtenkwekers en verwerkers over een eiwitbron met een flauwe smaak. "Het smaakt gewoon nergens naar," zegt Tyler Lorenzen, ceo van Puris Proteins met niet geringe trots.
Het Financieele Dagblad - De smakeloze eiwitrevolutie komt er aan
  • Deel
Druk af