In Nederland zijn de laatste jaren meer dan 20 verschillende foodboxen op de markt gekomen. Er zijn naast de boxen van aanbieders als HelloFresh, Marley Spoon, Beebox, AH en Jumbo ook delicatessen-, fruit-, bier- en maaltijdboxen te krijgen.

Hoe vind je als bewuste of prijsbewuste klant te midden van zoveel onstuimige groei nog de box die het beste bij jou past?

Voor 'gewone' consumentenproducten bestaan er vergelijkingssites als kieskeurig.nl. Voor maaltijdboxen bestaan er minstens zoveel. Nieuwkomer foodboxvergelijken.nl is nummer 5 in de rij. Eerder al meldden zich maaltijdbox.org, foodboxwijzer.nl, foodboxen.nl en maaltijdbox-vergelijken.nl. Hans Kisteman van maaltijdbox.org kwam op Foodlog al eens aan het woord over de maaltijdboxenmarkt.

Aanbod
Al die sites vergelijken een aantal foodboxen, variërend van 8 tot 21 verschillende. Het merendeel van de vergelijkingssites laat beeldmateriaal zien van gerechten en recepten. Drie van de vijf bieden verhalen (blogs) over hun producenten of de optie een review achter te laten. De aspecten waarop je kunt vergelijken zijn bijvoorbeeld kosten, biologisch, vegetarisch of de vorm van lidmaatschap.

Actief filteren
Sinds kort is er nu de ‘dynamische maaltijdboxenvergelijker’, foodboxvergelijken.nl. Wat maakt die site anders, vroegen we Floris van Vredendaal, de man achter de techniek. “Foodboxvergelijken.nl wil consumenten goede informatie bieden. Of er een maaltijdbox wordt aangeschaft, maakt ons niet uit. Onze vergelijker werkt wel echt anders. De meeste vergelijkingssites zijn erg statisch. Je kunt er een beschrijving lezen en dan moet je zelf maar kiezen. Bij ons kun je actief filteren. Je kunt aanvinken wat voor jou belangrijk is. De site laat je vervolgens zien uit welke maaltijdboxen je kunt kiezen."

Onafhankelijk
Foodboxvergelijken.nl heeft naar eigen zeggen een goed contact met de diverse foodbox-aanbieders en doet zelf research naar wat er in de markt gebeurt. Dat moet zorgen voor een objectief overzicht. "We richten ons niet op een specifieke doelgroep en het filteren gebeurt alleen aan de hand van de voorkeuren die de klant aanvinkt. Die krijgt een onafhankelijk aanbod", zegt Van Vredendaal. Waar leeft Foodboxvergelijken dan van, is de logische vervolgvraag. "In principe kunnen foodboxen adverteren op de site en uiteraard krijgen we een kleine vergoeding als iemand een box afsluit via onze site", besluit Van Vredendaal.

De praktijk
Alle vergelijkingssites bieden een waslijst aan informatie. Toch valt op dat de meeste niet goed zijn in een rechttoe-rechtaan vergelijking. Om tot een keus te komen moet je veel lezen en besluiten wat je aanspreekt. Een beetje zoals je in de winkel de etiketten moet lezen van verschillende pakken koekjes om te kijken hoeveel suikers en welke vetten er in zitten. Foodboxvergelijken.nl maakt dat wel mogelijk. En omdat het over maaltijden gaat, zelfs over je hele voedingspatroon.

Je hoeft alleen maar aan te vinken waar je naar op zoek bent ('seizoensproducten'? 'raw'? Een keurmerk als EKO of B-Corp?) en je krijgt - op nog wat kinderziektes na: niet van alle aanbieders is de informatie compleet- een selectie voorgeschoteld die jou het beste past.
Dit artikel afdrukken