Pegan-aanhangers eten een beetje vlees, glutenvrije volkoren granen en vooral veel groenten en fruitGlutenvrij, zuivelvrij, suikervrij
Het 'Pegan dieet' is een combinatie tussen de twee populaire diëten. Paleo-eters genieten van vlees, noten, vis en groenten. Zij vermijden graanproducten en bewerkte levensmiddelen. Veganisten eten fruit en granen, maar geen dierlijke producten. Hyman combineert de beste elementen van beide diëten tot een gebalanceerd en gezond dieet, claimt hij. Pegan-aanhangers eten een beetje vlees, glutenvrije volkoren granen en vooral veel groenten en fruit. "Je mijdt zuivel. Je mijdt gluten. Je eet veel minder suiker. Je eet helemaal geen bewerkte, geraffineerde voedingsmiddelen meer. Pegan is een goede manier van eten die gezondheid oplevert", aldus Hyman.
Tot de geclaimde gezondheidsvoordelen horen gewichtsverlies, een lager cholesterolgehalte en het terugdraaien van beginnende diabetes. Wie zich zorgen maakt over een tekort aan calcium vanwege de zuivel die pegan in de ban doet, kan altijd een supplement nemen - of notenmelk natuurlijk.
Aanhangers en fans bestoken de sociale media inmiddels met foto's van hun gerechten met eieren, avocado's, geroosterde groenten, kip, mango en... boerenkool. Boerenkool is immers al jaren hip in de Engelstalige wereld en heet daar kale.
Fotocredits: '#Green', Yellow Green Farmers Market
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Veronica: Vertaalkunde misschien, maar geen koolkunde, dat is wel een verschil natuurlijk! Curled kale=boerenkool, en cavolo nero is idd een kale soort ( en dit wil niet zeggen dat in hippe kringen in New York onze goede oude boerenkool ineens gewoon kale genoemd wordt natuurlijk, er gebeurt zoveel raars daar op die boerenmarkten, ik kijk nergens meer van op).
#6 Dirk Het woord Kale is wel degelijk de benaming voor uitsluitend BOERENkool. Helaas zijn er heel veel engelstaligen, vooral Amerikanen die nauwelijks groenten herkenden of in hun oorspronkelijke vorm hadden gezien voordat ze gezondheidsmaniak werden en wordt door hen veel groente bij de verkeerde (engelse) naam genoemd. Ook non-native speakers zoals Kenianen vallen in de categorie die vaak fouten maken in benamingen. Er zijn dus vast veel voorbeelden te vinden van oneigenlijk gebruik van de benaming. Ken je de video van Jamie Oliver in een Amerikaanse schoolklas met 6 en 7 jarigen, waar geen van de kinderen iets simpels als een komkommer of tomaat konden benoemen? Dat wordt niet beter naar mate ze ouder worden. Palmkool heet doorgaans in recepten Cavolo nero kale, net zoals courgette ook bij zijn italiaanse naam genoemd wordt in de VS: zucchini. Groene kool heet gewoon green cabbage.
Ik heb vertaalkunde gestudeerd, dus ik weet waar ik het over heb.
Kale is natuurlijk geen boerenkool maar een verzamelnaam voor bladkooltypes (of palmkolen, een stengel die alsmaar aparte bladen blijft produceren tot je hem, als hij meer dan een mt hoog is, en steeds kleinere blaadjes aanmaakt, verwijdert en inruilt voor een jonger exemplaar). In Kenia at (en eet?) 90% van de bevolking geen andere groente bij de maaltijd dan de goedkoopste, de sukuma wiki, of kale (maar zonder kroesblad), een groente die in geen enkele restaurant voor de mzungu (westerling, Westgate bezoeker) als groente te krijgen is, vanwege de lage status (het wordt ook aangeplant als veevoer). Maar hoe zou dat nu zijn? Ik zie de koks daar al lachen als er iemand om sukuma wiki zou vragen! Sukuma wiki, rafiki!
Stella, waarom het vlees weg laten?
Op naar de volgende golf obesessieve eetstoornissen. Vandaag of morgen mag je per dag nog één blaadje boerenkool, maar dan wel rauw en 3 theelepels chiazaad of incabessen (maar vooral niet allebei). En oh ja, minstens 5 liter water, maar dan wel uit een bron van minstens 5000 jaar oud en met precies een halve theelepel Himalayazout. En een capsule visolie, maar dan wel van het duurste merk.