De Nieuwkoopse jeugd wordt ingezet om overgewicht in eigen gemeente terug te dringen. Wethouder Gerben van Duin ziet kansen in het lager onderwijs, want voorkomen is beter dan genezen, schrijft het AD.

Van de Nieuwkopers tussen 15 en 65 jaar heeft 50% overgewicht. Dat is meer dan het gemiddelde van 46% voor de inwoners van dezelfde leeftijd uit de gehele regio Hollands Midden. De gemeente komt er niet best uit gezien eerder gestelde doelen te werken aan een gezond en goed leven voor alle inwoners. De gemeenteraad gaat daarom over op een drastischere aanpak.

Bij die aanpak komt de focus te liggen op de basisschooljeugd. Volgens Van Duin moeten kinderen leren over ongezonde voeding en drinken door bijvoorbeeld frisdrank op scholen te vervangen door water. Ook moet de aandacht volgens de wethouder uitgaan naar fysieke vaardigheden en het plezier in sporten. De gemeente gaat trainingstoestellen plaatsen, wipkippen vervangen door wandelpaden en posters ophangen over voeding, bewegen en respect voor elkaar.

Van Duijn gaat schoolbesturen daarnaast aansporen tot meer sportlessen. De wethouder is voorstander van de Daily Mile - het dagelijkse rondje rennen tussen de lessen door. Om de kinderhersens beter te laten functioneren, maar vooral om de kinderen later een gezonder en fijner leven mee te geven.
AD - ?Daily mile? rennen vóór het rekenen en taal: zo moeten scholieren gezonder leren leven
Reageer
  • Deel
Druk af