In 2013 ontstond commotie over de dode wolf uit Luttelgeest. Eerst werd gedacht dat het dier als een grap was neergelegd. Vervolgens dachten wetenschappers serieus dat het in Nederland was verongelukt. Uiteindelijk bleek het toch in het buitenland te zijn doodgegaan. Het was dus toch door een grappenmaker in de Noord-Oostpolder neergelegd.

Het wolvenplan dat door 'Luttelgeest' versneld moest worden opgesteld, kon na dat verlossende nieuws weer in wetenschappelijke rust worden ontwikkeld.

Nederland zal vermoedelijk nooit meer dan 40 tot 50 wolven tellen; het zullen zwervers zijn van echte roedels uit Duitsland en Frankrijk. Die verwachting zullen wetenschappers van Alterra vermoedelijk begin 2014 in een rapport naar buiten brengen. Nederland is te klein en te druk voor een eigen wolvenpopulatie. Om te kunnen overleven zullen de wolf en zijn prooidieren gebruik moeten kunnen maken van (extra) verbindingen tussen natuurgebieden. Dat schrijft Boerderij.

Nederlandse boeren zijn niet blij met wolven in het land omdat die een bedreiging vormen voor het welzijn van hun buiten gehouden dieren.
Dit artikel afdrukken