Dat concluderen De Nederlandsche Bank (DNB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op basis van het onderzoek 'Biodiversiteit en de financiële sector: een kruisbestuiving?'. Van de belegde €1.400 Nederlandse miljarden is €510 miljard 'in hoge mate afhankelijk' van een of meer ecosysteemdiensten.

'Pionierswerk'
Een 'eerste vingeroefening' en 'pionierswerk', zeggen Hans Mommaas (PBL) en Frank Elderson (DNB) in de Volkskrant. "Maar op basis van deze studie kunnen wij al wel met stelligheid beweren: de afname van biodiversiteit is een bron van financiële risico's."

Ecosysteemdiensten zijn baten die de natuur levert aan de samenleving en de economie. Denk aan insecten die gewassen bestuiven, micro-organismen die water zuiveren of bomen die bouwgrondstoffen leveren. Haperen de ecosysteemdiensten (door insectensterfte, ontbossing, klimaatverandering, vervuiling), dan haperen bedrijven en dus de instellingen die ze financieren. Daarmee staat €510 miljard op het spel.

Maar ook de financiering van talloze bedrijven die zich bezighouden met activiteiten die de biodiversiteit aantasten, roept vragen op. Zoals de €81 miljard die de 3 grote banken hebben uitstaan bij Nederlandse sectoren met stikstofuitstotende activiteiten of de €96 miljard aan bedrijfsactiviteiten die met milieucontroverses of ontbossingsissues (nog eens €97 miljard) kampen. Die kunnen door nieuwe of strengere wetgeving, verduurzamingseisen, een omslag in consumentensentiment en het risico van reputatieschade op losse schroeven komen staan.

Green Deal
Volgens Elderson en Mommaas is juist de coronacrisis hét moment om met hun rapport en pleidooi voor biodiversiteit naar buiten te komen. Mommaas: "Er komt een enorme investeringsgolf aan – alleen al de Europese Unie heeft 750 miljard euro klaar staan. Dan is het heel belangrijk om goed te beoordelen of die investeringen gezond en houdbaar zijn op de langere termijn. Dit is het moment om de biodiversiteit te herstellen." Ook met het oog op de Europese Green Deal. "Hoe langer we dit soort maatregelen voor ons uit blijven schuiven, hoe radicaler en duurder ze worden, en hoe groter de effecten op de financiële stabiliteit. Dat geldt voor zowel het klimaat als biodiversiteit," aldus Elderson.
Dit artikel afdrukken