Volgens een nieuwe theorie van Amerikaanse biologen stierf de neanderthaler 40.000 jaar geleden niet uit door klimaatverandering of competitie met de moderne mens. Wetenschappers speculeren al jaren over het verdwijnen van onze voorouder, die in Europa, het Midden-Oosten en Centraal-Azië leefde. Volgens de Stanford University verdwenen de neanderthalers domweg omdat ze met te weinigen waren en te verspreid leefden.

Met een rekenmodel simuleerden de onderzoekers de teruggang van onze voorouder, schrijft de Volkskrant. Geleidelijk verdwenen er steeds meer van de groepjes rondtrekkende jager-verzamelaars. De geringe omvang van de groepjes maakte ze kwetsbaar en gedoemd uit te sterven, denken de onderzoekers. Openvallende plekken werden in een tijdsbestek van tienduizenden jaren opgevuld door de gestage maar voortdurende migratie van moderne mensen, onze directe voorouders, uit Afrika. Ook werden neanderthalers opgenomen in gemeenschappen van de Homo Sapiens. In ons is nog altijd genetisch materiaal van de neanderthaler te vinden.
de Volkskrant - Neanderthaler stierf 'gewoon vanzelf', niet omdat hij slechter kon jagen of dommer was dan de mens - Wetenschap - Voor nieuws, achtergronden en columns
  • Deel
Druk af