De Nationale Week Zonder Vlees keert terug. Van 11 tot en met 17 maart wordt het ons in de supermarkt, (bedrijfs)restaurants en zelfs langs de snelweg makkelijk gemaakt vlees te laten staan. Net als vorig jaar organiseert Isabel Boerdam, bekend van het boek en blog De Hippe Vegetariër, de Nationale Week Zonder Vlees.

Water, CO2-uitstoot en dierenvlees besparen
Wanneer je als één volwassene een week geen vlees eet, bespaar je in zeven dagen: 130 liter water, 75 km autorijden aan CO2-uitstoot en 770 gram dierenvlees (een halve kip). Dat berekende Blonk Consultants op basis van een cradle to end of life-levenscyclusanalyse, rekening houdend met de nieuwe voedselconsumptiepeiling van het RIVM. De 32.000 geregistreerde deelnemers van de eerste editie zouden met hun week zonder vlees dan ook 380 miljoen liter water bespaard hebben, 388 ton CO2-uitstoot en 31.000 kippenlevens.

Daarnaast heeft de campagne van vorig jaar volgens Boerdam een gedragsverandering teweeg gebracht. Uit een enquête die in september is gehouden onder de deelnemers bleek dat 47% na 6 maanden nog steeds structureel minder vlees at dan daarvoor.

Dit jaar telt de campagne 69 officiële partners. Van de oorspronkelijke 53 bedrijven en instanties doet 85% ook dit jaar weer mee, met name foodproducenten "met vegetarische productinnovaties en groentehandelaren", meldt het persbericht. Daarnaast sloten zich 16 nieuwe partners aan, waaronder een aantal bijzondere partijen. Dat zijn bijvoorbeeld de Green Protein Alliance (founding partner), Triodos Bank, Provincie Overijssel, Deli by Shell, De Bijenkorf en HelloFresh. Die partners promoten van 11 tot 17 maart Nederland de voordelen van minder vlees eten en laten zien hoe makkelijk je kunt minderen.

Inschrijven
Schrijf je nu in om mee te doen met de Nationale Week Zonder Vlees. Als bedankje kan iedereen die zich inschrijft het digitale Week Zonder Vlees-magazine downloaden. Hierin vinden deelnemers inspiratie om 7 dagen vleesloos te genieten, met 88 pagina’s vol recepten, interviews, groenteweetjes en meer. Vegetarisch eten is niet saai, smakeloos of ingewikkeld!

Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Vegetarische Restaurantweek
Vegetarisch eten doe je niet alleen thuis. Tijdens de Nationale Week zonder Vlees organiseren restaurants de Vegetarische Restaurantweek. Deelnemende lunchrooms, cafés en restaurants willen je laten zien, proeven en ervaren hoe fantastisch de groentekeuken kan smaken. Of je nu regelmatig vegetarisch eet, of net begint met een dagje minder vlees: je zult verrast worden.

Tijdens de Vegetarische Restaurantweek kun je vegetarisch lunchen of dineren bij restaurants door heel Nederland. Via de kaart zijn alle deelnemende restaurants te vinden. Reserveer nu je tafeltje op de website.

Informatie
Datum: 11 tot en met 17 maart 2019
Locatie: heel Nederland, gewoon bij je thuis en zelfs buiten de deur of onderweg
Website: Vegetarische Restaurantweek
Website: Nationale Week Zonder Vlees.
Dit artikel afdrukken