'Voedselconcurrent'
In zijn argumentatie gaf hij aan dat dieren en met name herkauwers dankbare afnemers zijn van niet verteerbare grondstoffen voor humane voeding. Dat klopt, maar 76% van het vlees dat hier gegeten wordt, komt van varkens en kippen1, monogastrische (eenmagige) dieren die in principe voedselconcurrent zijn omdat hun voedingsbehoefte nauwelijks afwijkt van die van mensen.
Eiwit is over het algemeen de limiterende grondstof in veevoer. De grootste eiwitreststroom die gebruikt wordt in veevoer voor monogastrische dieren is afkomstig van het winnen van plantaardige oliën2. Deze eiwitten zijn overigens ook prima benutbaar voor de mens en als we niet zo aan het vleeseten vast zouden houden, zouden deze eiwitbronnen al lang hun weg gevonden hebben in de voedselindustrie. Maar we geven ze aan onze dieren. Hoeveel eiwit is dat ongeveer?
Nederlanders eten gemiddeld 40 gram plantaardig vet per dag (o.a. palmolie (42%), raap- en koolzaadolie (17%), sojaolie (14%) en zonnebloemolie (9%))2. De plantaardige olie-reststroom levert per persoon ruwweg 20 gram eiwit op dat gebruikt kan worden voor veevoer. Andere reststromen zijn afkomstig van de suikerwinning, broodbakkerijen en producten die om uiteenlopende redenen niet (meer) verkoopbaar zijn voor humane consumptie. In totaal zo’n 30 gram eiwit uit reststromen per persoon per dag, dat gebruikt kan worden voor veevoer.
Een dier heeft 4-6 gram eiwit nodig om 1 gram eiwit in vlees voor humane consumptie aan te zetten (2-3 gram eiwit per gram lichaamsgewicht, maar slechts de helft van het karkas wordt uiteindelijk ook geconsumeerd). Als alleen bijproducten vanuit onze eigen reststromen uit onze eigen consumptie gebruikt worden, is er dus zo’n 6 gram varkens- en kippeneiwit per dag beschikbaar per persoon wat neerkomt op ongeveer 30 gram vlees per dag. Dan is er sprake van een gesloten voedselkringloop.
Pluimvee- en varkensvlees levert voor de mens niet beter verteerbaar eiwit op dan de bronnen die gebruikt worden om het te produceren, er gaat zelfs 80% van het voor de mens benutbare eiwit verloren. Door vlees te eten in plaats van bonen verlaag je bovendien het vezelniveau van je voeding en heb je geen profijt van de positieve gezondheidseffecten die aan peulvruchten worden toegeschreven. Het voedingscentrum geeft aan dat vlees eten niet nodig is en dat je prima zonder kunt, maar adviseert wel om regelmatig peulvruchten te eten. Daarnaast laat het voedingscentrum zien dat we nu te weinig vezels eten en dat dit het risico op allerlei chronische aandoeningen vergroot.3
En dan hebben we het nog niet over betonnen hokken, afgeknipte staartjes, long- en pootonsteking en andere welzijnsproblemen die optreden in de veehouderij. En ook niet over de verhoogde CO2- en fijnstof-uitstoot die de omzetting van granen en bonen in vlees met zich meebrengt. Al met al meer dan genoeg reden om eens een weekje vleesloos te eten.
Referenties:
1. 'Nederlandse vleesconsumptie licht gestegen in 2016', Foodlog.nl
2. Grondstoffenwijzer Nevedi 2016, Nevedi,
3. Consumptiecijfers vlees, olie, vezel en peulvruchten, Voedingscentrum
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik zou zeggen: amen! Deze draad moet niemand langer meer willen maken dan hij nu is.
Waar lees je nu weer dat ik liever met Tobias praat Arno? Ik zeg alleen maar dat ik respect heb voor alle meningen in dit debat, ook die van Tobias en ook die van jou. En als jij niet redelijk was in het wisselen van argumenten had je allang niks meer van me gehoord. Andersom merk ik weinig begrip van jouw kant voor andermans standpunten of kritiek die je krijgt.
Voor het overige; probeer nu eens de emotie uit te schakelen (moeilijk, dat begrijp ik) en denk in doelstellingen, aantallen en cijfers, resultaten. Je kunt wel roepen dat je niet meer wilt dat mensen dieren opeten, maar dat slaat geen deuk in een pakje boter. Dat zeg ik niet, dat laten cijfers keihard zien. Als je ècht iets wilt veranderen zul je iets minder over de plantaardige natuur moeten dromen zoals je in #39 doet en je moeten verdiepen in de werkelijkheid. Dat doet niks af of toe aan je eigen principes.
Je denkt dit en je vindt dat, allemaal heel fijn om te weten, maar wat bereik je nu echt behalve hopen op een betere wereld? Wat vind je zelf van het feit dat vleesconsumptie niet daalt, maar stijgt? Wat denk je daar aan te gaan doen behalve zelf geen vlees meer eten? Ik begrijp dat ook de "veranderingen die al door anderen worden aangebracht in Brussel/Den Haag" (#18) nog een lange weg te gaan hebben. Dat is eerlijk van je, want zo is het ook. Intussen worden er elke dag alleen in de USA 70 miljoen kippen geslacht. Elke dag weer. En iedereen die werkt aan verbetering van dierenwelzijn is in jouw ogen fout zolang hij vlees eet, of zuivel, of eieren. Iedereen die werkt aan beteugeling van de groei van die enorme productie deugt volgens jou niet zolang hij zich niet aan dezelfde principes houdt als jijzelf. Dat werkt niet.
Maar ik kan je niet overtuigen van het feit dat er misschien ook nog een paar mensen rondlopen die op een andere manier proberen resultaat te boeken, je (ver)oordeelt, dus laten we de discussie sluiten. Er is wel genoeg over gezegd.
#26 Jos Hugense
Er zijn inderdaad relatief weinig dieren die van ouderdom sterven. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door menselijk ingrijpen. Miljarden varkens (wereldwijd) worden na enkele maanden vetmesten gedood, terwijl ze in blakende gezondheid verkeren. Hetzelfde lot wacht ook de andere miljarden dieren die door de mens gegeten worden.
Maar ik neem aan dat je de natuurlijke selectie bedoelt. Dieren die te oud zijn, ziek of te veel, zijn de eerste prooi van de predatoren. Zo zorgt de natuur voor zichzelf en draagt bij aan het versterken (of uitsterven) van de soort.
De mens volgt in dit geval niet de natuur. Dieren mogen alleen gegeten worden als ze gezond zijn. Desnoods krijgen de dieren (preventief) nog wat medicijnen toegediend. Er is geen sprake van een natuurlijke selectie, want de door de mens ontwikkelde gedrochten kunnen nog nauwelijks een natuurlijk leven lijden. Te dik, te grote uiers of de dieren luisteren liever naar SkyRadio.
Alleen herbivoren. Nee hoor, het was mijn reactie op de vermelding dat dieren elkaar opeten. Ik heb geen cijfers, maar ik denk dat een groot deel (gewicht in de schaal) van de zoogdieren uit herbivoren bestaat. De natuurlijke natuur mag van mij haar gang gaan (zie hierboven).
Zuivel is voor de zuigelingen van de betreffende soort. Volwassen mensen zijn volgens mij geen zuigelingen meer. En aan eieren kleeft ook het bloed van haantjes.
(Het lijkt me trouwens wel interessant om te weten sinds wanneer de mens eieren eet. Rauwe eieren zijn niet echt lekker.)
Als je Tobias weer eens ziet, doe dan de groeten van mij. Hij zoekt op zijn manier de middenweg.
Het is maar een kleine stap van “minder vlees” naar “vlees vrij”. Ik zal je niet tegenhouden.
Temple Grandin. Dus dieren eerst in een paradijs laten leven, en als ze daar aan beginnen te wennen, dan toch maar slachten. Ik vind het maar laf.
Uitdragen. Ik vind het prima als je liever met Tobias praat. Maar ik neem aan dat je hebt gemerkt dat ik nog redelijk redelijk ben als zendeling.
Politiek is een lange weg. In 2006 is de eerste stap gezet.
#25 Ruim honderd jaar geleden:
"De Nederlandse Vegetariërsbond (NVB), kortweg Vegetariërsbond, opgericht op 30 september 1894"
Wikipedia
#36 Jos,
Ik wil niets in twijfel trekken, maar wordt door dat soort verschillen aan het twijfelen gebracht.
Vooralsnog luister ik maar naar het advies van de Gezondheidsraad, dus 52 gram eiwitten.