Het jaarlijkse 'Concours national des jardins potagers' wordt georganiseerd door de Société nationale d'horticulture de France (SNHF), de vereniging Jardinot en de Groupement national interprofessionnel des semences (Gnis).

Open inschrijving
Iedereen met een tuin in Frankrijk kan aan het Concours deelnemen. Na een eerste selectie uit de inzendingen gaat de jury poolshoogte nemen op de moestuinen die in de verschillende categorieën op de shortlist staan. Belangrijke aspecten zijn de verscheidenheid aan geteelde groenten, de manier waarop getuinierd wordt (strobedekking, gewasrotatie, telen van lokale variëteiten, bescherming en aantrekken van natuurlijke vijanden van schadelijke insecten) en de esthetische aspecten van de moestuin.

innovatieve moestuin


Een moestuin is 'een hoekje van het paradijs'
Volgens de Fransen is een moestuin niet alleen een plekje dat eten oplevert, maar ook een ontmoetingsplaats waar kennisoverdracht plaatsvindt en waar biodiversiteit gekoesterd wordt. Met andere woorden: een moestuin is 'een hoekje van het paradijs'. De lat ligt dan ook wel wat hoger dan een paar in nette rijtjes ingezaaide groenten of geslaagde AH-moestuinpotjes.

Dominique Douard, voorzitter van de SNHF beschrijft in Le Figaro de vier kenmerken van een 'echte moestuinier'. "Geduld, om zich aan te passen aan het weer en aan de tijd die verstrijkt. Nederigheid, om zowel mislukkingen als successen te relativeren. Nieuwsgierigheid naar de nieuwste kennis en eenvoud, die aan alles ten grondslag ligt."

Dit jaar waren er vijf prijswinnaars in de categorieën 'particuliere moestuin', 'moestuin in een tuincollectief', 'moestuin in een landelijk gebied', 'educatieve tuin' en 'innovatieve moestuin'. In een fotoreportage op de site van de SNHF zijn de prijswinnende moestuinen in beeld gebracht.
Nederland wacht nog op zo'n serieuze moestuinstrijd.

educatieve moestuin

landschapsmoestuin

particuliere moestuin
Dit artikel afdrukken