Supermarkthummus heeft nauwelijks nog wat met het originele recept te maken. De supermarktsmeersels bestaan vaak uit een minder groot aandeel kikkererwten en tahin, zijn minder gezond en bevatten soms 'rare' ingrediënten. Dat blijkt uit een vergelijking van de Consumentenbond.

De Consumentenbond onderzocht voor de Gezondgids 78 hummusvarianten op samenstelling en voedingswaarden. In plaats van testoordelen, berekende de bond op basis van het etiket de Nutri-Score van de bakjes en verschillende categorieën (klassiek, pikant, kruiden, groente en fruit). Van de onderzochte hummus-varianten krijgt 37% Nutri-Score A, 42% een B en 21% een C. Opvallend is huismerken beter uit de bus komen dan A-merken. Huismerken domineren de Nutri-Score-A-categorie.

Gemiddeld genomen scoren de groentevarianten het vaakst een A. Daarna komen de pikante varianten, gevolgd door de naturelhummus en de hummus met kruiden. De hummussoorten met fruit scoren het laagst, geen enkele A en vooral C’s. Waar traditionele hummus voor minimaal 70% uit kikkererwten bestaat, komt de beste supermarktversie niet verder dan 52%. De kikkererwten en tahin worden in supermarktvarianten vervangen door water, olie, zout en afwijkende smaakmakers zoals zongedroogde tomaat, mango of pesto.

De bond eindigt op een positieve noot. Vergeleken met de test uit 2016 daalde het gemiddelde zoutgehalte in naturel hummus met 21%.
Consumentenbond - Test hummus met smaakjes | Consumentenbond
Reageer
  • Deel
Druk af