Afgelopen week werd Monsanto veroordeeld tot een boete van in totaal bijna $290 miljoen dollar. Het bedrijf moet een 46-jarige tuinman uit de Amerikaanse staat Californië bijna $40 miljoen aan schadevergoedingen betalen. Daarnaast moet het een boete van $250 miljoen betalen voor het verdoezelen van risico's rond het gebruik van de stof glyfosaat of formuleringen waarin die gebruikt wordt.

Een jury oordeelde dat de onkruidbestrijder Roundup een ‘significante factor’ is geweest bij het ontstaan van de lymfklierkanker die in 2014 bij tuinman Dewayne werd vastgesteld. Dat schrijft MO Daily. Het blad bespreekt de interne mails op basis waarvan een Amerikaanse jury besloot Monsanto de hoge boete op te leggen. De advocaat van tuinman Dewayne Johnson zette alle mailtjes online.

Volgens journalist Vincent Harmsen blijkt uit die mails dat Monsanto
1. al in de jaren 90 was gewaarschuwd voor de kankerverwekkende eigenschappen van glyfosaat en formuleringen van het product Roundup die daarop gebaseerd zijn
2. sleutelt aan wetenschap en geen studies liet doen om de kankerverwekkende eigenschappen nader te onderzoeken
3. verontwaardiging orkestreerde tegen de IARC, het in Lyon gevestigde onderzoeksinstituut van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat in maart 2015 oordeelde dat glyfosaat 'mogelijk kankerverwekkend' moet heten
4. positie kiest tegen onafhankelijke wetenschap
5. niet weet of Roundup veilig is

Het Duitse chemieconcern Bayer, dat recent eigenaar werd van Monsanto, verloor onlangs een belangrijk deel van zijn beurswaarde omdat aandeelhouders nieuwe boetes vrezen.

Uit de mails en ander materiaal blijkt ook dat mogelijk niet zozeer glyfosaat maar de bijmengingen in de verschillende recepturen van productvarianten de toxische werking hebben waar het dispuut over de veiligheid van Roundup om draait. Monsanto hield al rekening met die mogelijkheid in 2002. De Franse onderzoeker Gilles-Eric Séralini die veel energie besteedde aan het aantonen van de kankerverwekkende eigenschappen van glyfosaat zei onlangs overtuigd te zijn van de kwalijkheid van die bijmengingen.

Het vermoeden van Monsanto dat Séralini het bij het juiste eind zou kunnen hebben, blijkt uit deze mail van Monsanto-medewerker en toxicoloog Donna Farmer over een onderzoek waarin de kankerverwekkende eigenschappen van glyfosaat bij zeeëgels werden aangetoond. Farmer schrijft: "Het wezenlijke punt is dat glyfosaat vrijwel geen effect had, maar het gemengde product [Roundup] wel – wijst dit ons in de richting van de mengstoffen?"
MO* - Deze e-mails overtuigden de jury van Monsanto?s schuld
  • Deel
Druk af