De jaarlijkse 'grote schoonmaak' door Europol - waar Nederland dit jaar niet aan meedeed - leverde het inzicht op dat criminele organisaties het neppen met voedsel hebben ontdekt als een nieuwe goudmijn.

Chris Vansteenkiste (Europol) zegt in de Volkskrant: "Ze stappen van drugshandel af omdat ze met voedsel maar enkele maanden cel riskeren in plaats van enkele jaren met drugs. Daarnaast is hun afzetmarkt ook veel groter. Niet iedereen is junkie, maar iedereen moet wel eten en drinken. Dan maakt het niet uit dat de winstmarge op een chocoladereep veel kleiner is dan op een lijntje cocaïne. Het totaalplaatje zal veel groter zijn. Ook al investeren ze vaak zwaar in machines en arbeidskrachten om de voedingsartikelen te produceren of te verpakken".

Omdat in de meeste gevallen sprake is van 'gewoon bedrog' (zoals kweekzalm als wilde zalm verpakken, of gewone tafelwijn van dure etiketten voorzien) en de volksgezondheid niet in gevaar komt, lijkt de publieke opinie zich niet erg druk te maken over de nepperijen. Al blijken de voedselfraudeurs het juist niet zo nauw te nemen met die voedselveiligheid: 'Tijdens de recente operatie nam de Spaanse politie 4,5 ton slakken in beslag. Die waren allesbehalve geschikt voor consumptie, omdat ze op straat waren opgeraapt', schrijft De Volkskrant.
Dit artikel afdrukken