Van de arrogante Macron, zoals hij zijn carrière begon, is in het gesprek weinig te merken. Zelfs de Macron die enkele weken geleden verklaarde in 'staat van oorlog' te zijn met het nieuwe Coronavirus was nergens te bekennen. Hij bleef de goed articulerende staatsman met een grote intellectuele bagage en verbale gave, maar toonde zich bescheiden en onzeker over de toekomst. Nieuw in zijn houding waren de momenten waarop hij een open en kwetsbare blik toonde.
De mensheid staat voor een verandering, zei hij. Mensen zullen, zegt Macron overtuigd, het klimaatvraagstuk nu willen oplossen én niet meer accepteren dat ze vervuilde lucht (lees: fijnstof, mogelijk de bagagedrager voor virale infecties of de verzwakking van onze weerstand) ademen.
Is deze slimme jonge president gek geworden of is hij een profeet? Herpakt ons leven van voor Covid-19 zich ergens in het komende jaar of is dit een eindtijd die tot een nieuw bestaan moet leiden?Ook over Europa is Macron duidelijk. Vertaald in echte bankierstaal, zijn oude métier, zei hij: de private sector - alle bedrijvigheid - is failliet, want de staat heeft alle salarissen overgenomen. De gehele economie is in één klap genationaliseerd. Hoe dat verder moet? Met financiële solidariteit tussen het noorden en zuiden van de Europa en met de EU als een politiek project en niet als een marktconcept (zoals Nederland het tot nu toe zag). Gevraagd of hij daar met Rutte en Duitslands Merkel wel uitkomt, zegt Macron dat dat wel goed komt.
Geroerd door Macrons openheid, stelt interviewer Roula Khalaf aan het slot van het gesprek een persoonlijke vraag. Had Macron zich ooit voorgesteld om onder dergelijke omstandigheden president te zijn? Macron denkt even na. Maakt zich kwetsbaar en wil duidelijk een goed geformuleerd en daadwerkelijk persoonlijk antwoord geven. Het publiek mag even in zijn ziel kijken. Hij doet wat moet in deze tijden, zegt hij, en zoekt de woorden om die te duiden. "Onze generatie moet weten ... (pauze en een blik zonder woorden)." Dan floept het eruit: "... dat la bête de l'événement est là ". The Financial Times vertaalt het zinnetje met 'the beast of events is here'. Het beest is los, zou je in modern Nederlands zeggen. Macron verwijst met zijn woorden naar de Leviatha(a)n, het mythische en Bijbelse zeedier (een gezant van de duivel) dat aan het einde der tijden zal komen om ons bescheidenheid en gehoorzaamheid aan God te leren. Die tijd is gekomen.
Is deze slimme jonge president gek geworden of is hij een profeet? Herpakt ons leven van voor Covid-19 zich ergens in het komende jaar of is dit een eindtijd die tot een nieuw bestaan moet leiden?
De Leviathaan is los. Het is nogal een uitspraak, compleet met een president die zegt in alle bescheidenheid en vastberadenheid te doen wat moet gebeuren én er een kans voor een nieuwe verbinding tussen mensen en volkeren in te zien en daar op zijn minst een politieke EU van wil maken.
Natuurlijk. Een kenner van verbale en non-verbale communicatie zei in de krant dat Macron een nieuwe manier van communiceren heeft bedacht. En natuurlijk is er ook dat oude boek, The Leviathan. Het verscheen voor het eerst in 1651 en bevat een politieke visie op het bestuur van samenlevingen: mensen hebben een nadrukkelijke machthebber nodig aan wie zij hun macht overdragen om niet ten onder te gaan in onderlinge strijden om macht en bezit. Als de leider niet deugt, mogen ze hun macht weer terugpakken. Dat dan weer wel.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ha! De tijd van totalitaire regimes is voorbij? Daar is nu iets anders voor in de plaats gekomen wat er verdomd veel op lijkt. Welke totalitair regime is er ooit in geslaagd om een hele wereld tot stilstand te brengen, de mensen van hun burgerrechten te beroven en op te hokken? Het briljante is dat we het nog slikken voor zoete koek ook.
Angst is de ultieme drijfveer en beproefd wapen van machthebbers om het volk te temmen. Vanouds was het de angst voor vreemde mogendheden die het volk de wapens op deed pakken. Daar trapt men inmiddels niet meer in. De angst voor klimaatverandering werkte niet goed of veel te traag. Maar de angst voor een onzichtbaar virus werkt - zo hebben we gezien, perfect.
Macron's verwijzing naar de Leviathan kan niet treffender. Huiveringwekkend.
Het interview met Macron is door de Financial Times inmiddels in het Engels in geschreven tekst online gezet.
#10 Dat had ik er niet uit opgemaakt Jan Peter dat het om dag mutaties ging. Dan zou ik de lijst anders gepresenteerd hebben. De lijst laat ook zien hoe (belachelijk) rijk, rijk is. Hoe de meeste maar door groeien.
Ik denk dat ik er hetzelfde mee zeg als jij er mee zegt.
Willen we door op de oude voet dan?
Willen we die oude voet (volgens mij mag je het een piramidespel noemen) nog terug dan?
What needs to be saved is de vraag.
Data van 1 dag Jeroen! Wat wil je ermee zeggen? Btw KLM baas Elbers ziet ook van zijn bonus af. Voor hoelang?
Jan Peter, Hier is te zien hoe het Bezos afgaat: Last change is minus -1.84B **
van wat ik zie helpt corona in de vraag (vragen):
1) In wat voor wereld leven we nu?
2) In wat voor wereld willen we leven?
- Willen we door met dit economisch model vanuit verdienmodel ? ( Ja, ik heb mazzucato bijna uitgelezen).
- Willen we door in dit geglobaliseerde wereld model?
- Kunnen we door in dit geglobaliseerde wereld model, komen we deze "economische impact" te boven?
- Hoelang is het (reëel statistisch) wachten op de volgende ziekte die de boel plat legt?
Accepteren we, de bevolking, de mate van steun die een ieder ontvangt?
Is dit niet het moment om weer eens te gaan praten over een extra (eenmalig) belasting voor de superrijken om de staatsschulden wereldwijd weg te poetsen? Als er een moment voor een democratische (stemrecht per hoofd) meerderheid hiervoor in de wereld te vinden is moet het toch in aankomend jaar zijn? (sorry kan even niet meer de link hiervoor vinden die daar al is aan gerekend heeft inzake de United States of America om het jaarlijkse budget tafereel daar op te lossen)
** woorden zijn leuk, data is beter ;-). overigens kunnen ze beide giftig geserveerd worden