Twee lijstjes
Op basis van natuurkundige en chemische kennis kun je logisch bepalen wat duurzaam is. Als het gaat om voedselproductie kom ik tot het volgende lijstje dat direct met Brundtland samenhangt:
- Gebruik van land
- Gebruik van water
- Gebruik van energie
- Uitstoot van broeikasgassen
- Uitstoot van overige stoffen die de omgeving nadelig beïnvloeden
- Gebruik van meststoffen (de drie macronutriënten fosfaat, stikstof en kalium zijn alle drie op een heel verschillende manier eindig)
Daarnaast is er een tweede lijstje van sociale factoren dat buiten Brundtland om door de maatschappij aan haar lijstje is toegevoegd:
- Stank/leefbaarheid
- Dierenwelzijn
- Economische haalbaarheid
- Humane gezondheid
- Eerlijke beloning, cq. geen uitbuiting door onevenredig grote economische macht van afnemers
Vervolgens moeten er keuzes gemaakt worden. En dan wordt het arbitrair. Want wat is het belangrijkste aspect dat veranderd moet worden om de volgende generaties dezelfde mogelijkheden en keuzes te geven als wij hebben of hadden?
Drie voorbeelden
Ik geef drie voorbeelden van beleid waar onvoldoende logisch over is nagedacht of dat consequenties krijgt die onlogisch zijn.
Als Delfterik wil ik de rekensom van de consequenties van beleid graag zienIn Nederland lijken nu stikstof en natuur de hoofdzaak. Maar kijk je vanuit een wat breder perspectief naar stikstof, dan is het voor voedselproductie de meest beperkende nutriënt voor plantaardige groei. Hoewel benutting op de akker nog steeds voor verbetering vatbaar is, lijkt mij de eenzijdige focus vanuit de politiek op ammoniak (een stikstofverbinding) en niet of nauwelijks op de stikstofoxiden die het gevolg zijn van verbranding van fossiele brandstoffen, vreemd. Politiek is het verklaarbaar, maar vanuit duurzaamheid onverteerbaar.
Extensiveren of intensiveren? Land sparing of land sharing? Op de keper beschouwd is extensiveren vanwege het grotere benodigde areaal domweg de verkeerde route. Die conclusie is hard maar is wetenschappelijk de enige juiste. Toch kun je in het dichtbevolkte Nederland wel degelijk een lans breken voor extensievere periferieën rond gevoelige natuur als we die willen beschermen. Dat betekent echter niet dat het principe niet geldt. Niettemin vestigt zich in media en beleid de gedachte dat extensieve landbouw te prefereren valt boven intensieve.
De bedreiging van biodiversiteit vervolgens. Dat is een optelling van een aantal van bovenstaande factoren. Ze hebben te maken met de footprint van de mensheid als geheel die je prima logisch kunt prioriteren. Doe je dat, dan komt bijvoorbeeld ‘omvang areaal’ hoog op de agenda en moeten we dus in bijvoorbeeld Afrika vol inzetten op intensivering, precisiebemesting, beter zaaigoed (ook van lokale staple foods) en een volle tech-gereedschapskist met daarin onder meer Crispr-Cas. Maar de grote NGO’s en de EU drukken juist een andere kant op: agroecologie, biologisch (= méér landgebruik, terwijl je dat zeker daar echt niet wilt) en geen kunstmest zouden veel beter zijn voor de zo gewenste ‘biodiversiteit’. Het omgekeerde is waar.
Soms is het antwoord dat goed voelt in de onderbuik niet het juiste. Als Delfterik wil ik de rekensom van de consequenties van beleid graag zien. Het is pijnlijk dat die lakmoestest zo weinig wordt toegepast. De politieke arena is er een van oneliners en frames om het gevoel tevreden te houden.
Ons 'duurzame' beleid dreigt het kind met het badwater te lozenHoogintensief
Wat is duurzaam voedsel was de vraag. Voor mij is dat hoogintensief geproduceerd, high tech voedsel waarbij we de problemen die ontstaan benoemen en proberen op te lossen. Dat moet met een sprong naar de toekomst, niet naar het verleden. Techniek en robotica naast het terugbrengen van humane fecaliën. Stoppen met het verbranden van kippenmest en maximaliseren van nutriëntenbenutting. Vee niet zien als een kwaad vanuit ethische gevoelens, maar verstandig bezien als onderdeel van het totaal en dus gebruiken om zoveel mogelijk reststromen nuttig te verwerken en non-arable land inzetten.
Nederland is wereldwijd koploper in hoogintensief en high tech. Veel van de vindingen hier zijn bruikbaar elders. Dus ik pleit voor een behoud van die denk- en werkwijze, die niettemin de excessen van een uit zijn verhoudingen gegroeide omvang van de kippen- en varkenshouderij wel degelijk bijsturen. Nederland staat voor vraagstukken op het gebied van ruimtelijke ordening. We moeten bepalen welke activiteiten en grondgebruik we in Nederland willen, maar zijn de weg kwijtgeraakt omdat de publieke opinie en politiek voorgelicht worden door beelden uit mainstream media die het vermogen om logisch te denken zijn verloren en goed voelende denkpaden hebben neergezet. Onvriendelijker gezegd: de leugen regeert. Dat is pijnlijk om te zien, want daardoor dreigt ons 'duurzame' beleid het kind met het badwater te lozen.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Sorry Dick, een interessante nieuwe draad over AI en food missschien ooit starten??
Ik ben niet echt specialist maar een middag verdiepen in de materie bevestigt dat AI bestaat en zelfs al creatief is. Ik denk dat onze /spiritueel/religieuze vorming in de weg staat om te realiseren dat de AI ons zal inhalen. ik zwijg verder.
Niet creatiever, Frank. Wel oneindig sneller en foutlozer (juristen, dokters en programmeurs zijn vervangbaar - alleen blijft de ontwikkeling van het vak stilstaan). AI is een machine die - zoals in het geval van de Amsterdamse studenten - eventjes kan slagen voor de Turing (eventjes!) maar niet voor de Chinese kamertest.
Maar ik zei al ... we dwalen af. Stort geen betonlaag op deze pijnlijk goeie draad die diep wist te komen. Ik kan iedereen aanbevelen te beginnen bij #1 en de historie van voor af aan te lezen ipv achterwaarts.
#112 Dick, de mens denkt zelf erg mechanisch. AI kan dat straks veel beter, waarschijnlijk ook veel creatiever, en sneller. Het is pas het begin van een ontwikkeling lijkt mij. Ik weerspreek hiermee Wouters #110 en bevestig Henks zijn #111 .
#113 M Bongers. Je schetst de twee richtingen, en bij beide zie ik goede punten; kan je die niet 'opportunistisch' bij elkaar nemen? Bijvoorbeeld én robotvoedsel, high tech, antibederf, én consuminderen, stadslandbouw, permaculture, korte keten? Why not?
Verder, je lijkt met jouw oproep om eens in de super te kijken naar wat nu echt voedsel is, te stellen dat we er nu teveel nutteloos voedsel vinden, we teveel eten ook (ergens werd hier gesteld dat we teveel caloriëen eten; consuminderen); impliceert dat dan ook, dat als we 'bio gaan', en vegan voor een aantal, we dan niet meer land nodig hebben?
En tja, biodiversiteit, landgebruik, chemie, klimaat, oftewel de grenzen van de aarde, ik zie het weer slecht terug hier bij dit stuk. Hoe optimaliseer je voedselproductie, als je niet weet hoe die aardse grenzen in elkaar steken (zo wordt er nog volop gediscussieerd of ze er uberhaupt wel zijn bijvoorbeeld, ook bij het klimaat. Bij biodiversiteit krijgen we niet eens duidelijk wat het is, laat staan wat we eraan hebben; de meeste ideëen zijn 'utilitaristisch', naar het nut voor de mens, beredeneerd, zeer beperkt dus). Misschien dat AI hier middels gamification wat kan laten zien?
Met "alleen" uitrekenen hoe je de voedselproductie optimaliseert, kom je er niet denk ik. De praktijk leert dat de sommetjes nogal eens terzijde worden gelegd. Dat heeft denk ik niet (alleen) te maken met die stomme alfa's die geen sommetjes begrijpen.
Als je graag wil, dat jouw sommetjes bijdragen aan een rationelere voedselproductie, heb je mensen nodig, die andere mensen kunnen "meenemen". Ideaal gesproken zouden dat o.a. politici kunnen zijn. Ons politiek systeem maakt dat zo goed als onmogelijk: de korte termijn en de beeldvorming (de leugen) regeren.
Ook allerlei economische belangen - die je niet kunt wegrekenen - sturen mee. Kun je dat doorbreken?
Martin #113, ben je van mening dat het grote vergelijken nu pas begint? Er is al erg veel bekend van de afgelopen pak ‘m beet 170 jaar. Die data zijn geschikt om mee te rekenen.