De kaas die zijn Oorsprongsbenaming aan het plaatsje dankt, is wereldwijd geliefd. Daarom is het opmerkelijk dat de enige kaasmakers uit de plaats zelf willen stoppen, ondanks de uitstekende kwaliteitsreputatie die zij genieten.
De familie Durand, die de enige kaasmakers in hét kaasdorp van Frankrijk zelf zijn, heeft 70 koeien waarmee ze een omzet van € 600.000 behalen. Dat komt neer op ruim € 8.500 per grotendeels grasetende koe. Het bedrijf bestaat uit Nadia en François Durand en hun zwager Nicolas en daarnaast 2 personeelsleden. Ze hebben uitstekende zakelijke afnemers die € 3,80 voor een kaasje betalen. Het bedrijf is rendabel, maakt iedere dag 600 kaasjes en verdient zijn geld prima.
De Durands willen van hun bedrijf af omdat ze begin 50 zijn en nog wat willen doen met hun leven. Camembert maken betekent 7 dagen in de week werken. In de kaasmakerij worden lange dagen gemaakt, van half zeven 's ochtend tot half acht 's avonds. In hun 25 jarige carrière in de kaasmakerij hebben ze 11 dagen echt vakantie gehad. Dat alles is de reden dat hun kinderen het bedrijf niet willen overnemen en de Durands hun ambachtelijke werk te gelde willen maken. Maar ... wie het overneemt, zal net zo hard moeten werken óf met alleen betaald personeel moeten werken. Maar dan lopen de kosten al gauw uit de klauwen. Om die reden is het niet verwonderlijk dat er geen kopers zijn voor een bedrijf dat werkelijk het nec plus ultra is als het op onkopieerbare streek- en merkwaarde aankomt.
De gemeenteraad van het wereldberoemde kaasdorpje bekijkt de ontzieling van het imago van hun dorp met argusogen. Maar ook gelaten: 'Het is een privé-zaak', zegt loco-burgemeester Cécile Leblanc van Camembert.
Bewust Nederland zou niets liever willen dan boeren die zo leven en werken als de Durands. Kunnen we dat van boeren verlangen?
Fotocredits: Gemeentebord Camembert, uitsnede, Marnie Vaughan
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Gisteren was ik in Frankrijk op een zuivelmachinesloperij, het ligt daar vol met machines van kleine en middelgrote kaasmakerijen, schaalvergroting doet de kleintjes de das om.
Ik denk dat deze bedrijven niet meer opkunnen tegen de megagrote kaasfabrieken. Die hebben marketingkracht, innoveren en kunnen dumpen als het moet.
Als je te veel leunt op het 'merk' echte camembert ben je niet geneigd te innoveren. De rest van de wereld doet dat wel.
Even een rekenoefening.
- Kanttekening 1 - het potentieel
Uit 1 liter melk komt er 140g camenbert of 7,14 l voor 1 kg camenbert
70 koeien met een productie van 6000 l (??) per jaar = 420000 l
420000/7,14 = een potentieel van 58800 kg camenbert
250g camenbert brengt €3,8 op -> (58800x4) camenberts x3,8 = €893760 omzet
- Kanttekening 2 - de praktijk
600 kazen per dag = 150 kg kaas per dag of 150x7,14 liters melk = 1071 liters per dag
Op jaarbasis is dat 1071 x 365 = 390915 liters melk en geen 420000 liters melk.
Geven de koeien minder dan 6000 l/jaar? Een 5500 liters?
- Kanttekening 3 - productiekost melk
Interessant om weten zou zijn wat met hun bedrijfsvoering qua melkveehouderij een liter melk hen kost. Weliswaar geen hoge productie (in vgl. met NL) maar wellicht ook een lagere productiekost. Vermits de melk +/- 90% uitmaakt van de kost van de kaasproductie (qua ingrediënten) heeft dat wel een serieuze impacht op de brutomarge.
@60 In Nederland ja;
NL loopt daarin weer uit de pas t.o.v. EU.
Rauwe Melkautomaten staan in andere landen in winkelstraten of drukke kruispunten..
Het verbod is gecompliceerd in NL dat weet ik al reeds wel ;-)
#60 Verbod? Veel gelobby om het zover te krijgen door grote spelers, maar geloof me: The revolution will not be pasteurized ... ;-)
@56: was er niet iets met een verbod op rauwmelks?