Onderzoeken tonen niets aan
Diezelfde twee argumenten heb ik bij het genoemde plan van de overheid om nieuwe fastfood restaurants (het liefst) te willen verbieden. 1. Ik krijg kromme tenen bij het idee en de arrogantie waarmee het gebracht wordt. 2. De argumenten om dit te willen, die deugen niet.
Het verband tussen aanwezigheid van veel fastfood restaurants en een hoge BMI was, op zijn zachtst gezegd, nogal zwakIk las in het genoemde FD artikel dat in testsituaties dit soort pogingen in het recente verleden geen resultaat heeft gehad of zelfs averechts heeft gewerkt. Anna Dijkman van het FD gaf de link naar twee van die rapporten. In een van de arme achterstandswijken van Los Angeles heeft men 5 jaar lang zo’n proef van het weren van fastfood restaurants gedaan. Het effect? Er is in die wijk zelfs méér ongezond voedsel gegeten dan voor die tijd en meer dan in andere wijken. En een recenter onderzoek van Rianne van Diepen (2022) liet ook al zien dat het verband tussen aanwezigheid van veel fastfoodrestaurants en een hoge BMI, op zijn zachtst gezegd, nogal zwak was.
Tegen de haren in strijken
Maar zelfs zonder onderzoek kun je met een beetje gewoon gezond verstand ook beredeneren dat dit soort maatregelen niet gaat werken. Want als het praten daarover mij – als niet frequente bezoeker van deze restaurants – al tegen de haren in strijkt, hoeveel te meer zullen dergelijke maatregelen alle ‘Henken-en-Ingrids’ van Geert Wilders in opstand brengen. Denk even aan de opstand in Duitsland tegen het weren van de Volkswagen Currywurst uit de kantine. Voor de outsiders: in het kader van het bevorderen van het duurzaamheidsimago van Volkswagen had de directie besloten om de zeer populaire curryworst uit de kantine van Volkswagen te vervangen
Hoe naïef kun je zijn om vanaf je elitaire directiestoel dit soort dingen te bedenkendoor een veganistische variant. Vol trots kondigde ze dit in 2022 aan.
De opstand die in héél Duitsland ontstond was niet te filmen. Het effect? Er zijn nog nooit zoveel van die oorspronkelijke Currywürste verkocht, zelfs in gewone supermarkten. De directie haalde (uiteraard) bakzeil en het worstje staat weer op het menu. De ‘vegan-variant’ staat er voorlopig nog even naast, want je wilt uiteraard als directie niet erkennen dat je iets stoms hebt bedacht. Hoe naïef kun je zijn om vanaf je elitaire directiestoel dit soort dingen te bedenken.
Tot slot even een paar nuchtere opmerkingen vanuit mijn elitaire waarnemersstoel.
- Een hamburger of een frietje van bijvoorbeeld McDonalds is op zich qua vet, suiker en zout, niet ongezonder dan een gemiddelde lunch of warme maaltijd die in de helft van de Nederlandse huishoudens wordt gegeten.
- Een supermarkt verkoopt 50 keer meer (!) producten die deze ‘anti-fastfood-restaurants-gefocuste-beleidsmakers’ ongezond zouden moeten noemen. Maar ja, tegen Jumbo of Aldi zeggen dat zij deze producten dan maar uit hun assortiment moeten schrappen: dat gaat leiden tot een volksopstand. Dat heeft zelfs de meest naïeve beleidsmaker wel door.
- De omzet van al deze (theoretisch ongezonde) producten – alleen al bij AH – is een veelvoud van de omzet van alle fastfood restaurants in Nederland samen.
- De definitie van gezond of ongezond deugt niet. Het ‘ongezonde’ zit veel meer in jouw en mijn eetgedrag en (vooral) leefwijze.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hoe ongezond het ook is (zou kunnen zijn), een overheid hoort zich niet te bemoeien met wat wij eten, tenzij het kannibalisme wordt.......en idd, als iets niet mag wordt het juist gedaan, want dat is spannend. Beter is om goede fastfoodbedrijfjes te laten openen die de boel schoon houden, goede kwaliteit (zelfs voor fastfood)verkopen enz waar er dan wat minder van zijn, dan hele ketens die echt gewoon pure meuk verkopen. Ik eet liever een goed broodje hamburger van een tent die zelf de hamburgers van echt gehakt maakt dan een nikszeggend klef broodje van de Mac met een stevig lapje wat vlees zou moeten zijn. Dan liever wat meer ervoor betalen.
“Als iets niet mag wordt het juist wel gedaan”. Dan is de oplossing eenvoudig, gezond voedsel verbieden. (Dat is mijn nuance ;-) )
Misschien Wouter, maar hoeveel mensen vinden gezond voedsel ook echt lekker smaken? Ik vraag me af of het andersom zou werken.
#1 McDonald's geeft al jaren slechts één garantie, namelijk dat het vlees 100% rund is. Leverancier voor hun vestigingen in Nederland. UK en Duitsland komt van OSI Deutschland en diverse media zijn daar al eens op bezoek geweest voor een rondleiding en hebben zelfs gefilmd dat daar echt gehakt gemaakt wordt en in 2021 heeft men ook afscheid genomen van Gosschalk Epe als leverancier. Dan worden er, naar mijn smaak, te dicht geperste en te dunne patties van gemaakt, die daarna direct de diepvries in gaan. Dan worden ze besprenkeld met geregenereerde uitjes (gevriesdroogd en met warm water weer opgepept), voldoende saus om er smaak aan te geven, echte Amerikaanse nep-kaas, slap broodje aan één zijde geroosterd omdat hij anders uit elkaar valt en dat alles in elkaar gezet door kinderen.
Resumé Overflakkee, wel echt gehakt, maar de rest is nep. Als ik een fatsoenlijke hamburger wil eten, maak ik 'm zelf. Veel lekkerder en goedkoper.
Ik kan de emoties begrijpen, maar heb tegelijk een vraag. Je noemt jezelf een niet frequente bezoeker van deze restaurants. Waarom niet? Misschien omdat het voedsel dat je zo vurig verdedigt toch niet het soort voedsel is dat je graag zelf wil eten? Je gunt het wel aan ‘Ingrids en Henken’, maar zij hebben steeds meer te lijden onder voedingsgerelateerde chronische aandoeningen. Kan je dan overheden die willen ingrijpen in de voedselomgeving, zodat de gezondere keuze gemakkelijker wordt, elitarisme verwijten?