“Vind je het niet zielig voor de beestjes die je schiet?” Deze vraag wordt niet gesteld door een doorgewinterde veganist, maar gewoon door de buurvrouw van verderop. Gewoon zo'n buurvrouw die graag zo min mogelijk uitgeeft aan haar boodschappen zodat ook zij in het bezit kan zijn van de platste breedbeeld tv. Want de moderne mens wil veel, heel veel en om dat allemaal mogelijk te maken, wordt er gewoonlijk meer op de prijs dan op de zieligheid gelet.

Zielig
Hoe zielig is goedkope mode? Of een diamanten ring? Heel zielig. Of een tank benzine? Daar hoor je nooit iemand over, maar ik ben me er terdege van bewust dat ik wekelijks de meest vrouwonvriendelijke regimes op aarde sponsor. En als rechtgeaarde feminist vind ik dat echt heel zielig voor de vrouwen in olieproducerende landen. Maar het kan en dus doe ik het, want ik geniet ervan, rondrijden in mijn auto, en zo zal het voor de buurvrouw en haar heel platte tv ook zijn.

Alles wat je doet heeft invloed op de wereld om je heen en echt niet alleen maar leuke en gezellige invloed. Bij het machinaal oogsten van de worteltjes sneuvelen baby-haasjes en de tante van Bambi kwam onder de vrachtwagen van de groenteboer. Zelfs iets tamelijk onschuldigs als een basis voor hartige sauzen maken van rozenbottels bleek zielig. Na het koken zag ik dat er toch een oorwurm tussen had gezeten.

Alleen Zen-boeddhistische monniken die altijd in hun geboortestreek blijven, gaan vrijuit. De rest van ons is schuldig aan zieligheid en moet daarmee leren leven. Maar om gedachteloos de rekening voor de luxe-tv bij de voedselproducent neer te leggen, en dus bij de dieren die je eet... met frites en plofkip-saté op schoot naar Bambi kijken en dan de jager een bruut vinden... Zucht.

Recept: pasta met courgette en 'wilde' tomatenpuree , voor 4 personen

Werkwijze 'wilde' tomatenpuree
Er blijken tomaten in het plantsoentje te groeien! Je maakt in een handomdraai 'tomaten'-puree van rozenbottels. Pluk een kilo rozenbottels van de rimpelroos of rosa rugosa. Deze roos staat heel vaak in parkjes en plantsoenen, je weet wel die stekelige struiken met grote cyclaamkleurige bloemen die heerlijk geuren. Deze roos krijgt een lekker grote, dikke ronde rozenbottel. Pluk alleen de donkerrode maar nog wel stevige bottels.
Doe de bottels (let op beestjes!) met 2,5dl witte wijn in een pan, deksel (zonder gaatje!) erop en rustig aan de kook brengen. 30 minuten zachtjes koken en met de deksel op de pan af laten koelen. Door een zeef wrijven. Je hebt nu superlokale wilde 'tomaten'-pasta, perfect voor in de hazenpeper, een saus bij damhert of een veganistische maaltijd.

Werkwijze veganistische pasta voor 4 personen met wilde tomatenpuree
Bak 4 grof gesneden kleine courgettes met zout, peper, provençaalse kruiden en knoflook op een hoog vuur in een flinke scheut olijfolie. Flink kruiden, de puree is zonder zout gemaakt. Schep er als de courgettes beetgaar zijn 1/3 van de puree bij, voeg gare pasta en geraspte kaas toe. Je zal het merken, de puree van rozenbottels smaakt verrassend gewoon.

Fotocredits: 'Beach Rose - Rosa rugosa - hamanasu', Leonardo Dasilva
Dit artikel afdrukken